Onderhoud

Dit is waarom een sedumdak zo populair is

Planten op uw dak… dat klinkt misschien niet direct als een must have, maar vergis u niet: steeds meer mensen kiezen voor een sedumdak. Maar waarom nemen deze groene daken zo in populariteit toe? De antwoorden hierop zijn best logisch. Sedum op uw dak is duurzaam, milieuvriendelijk en biedt meerdere voordelen. In dit artikel vertellen we u dan ook graag waarom sedum ook op uw dak thuishoort. 

Wat is een sedum dak precies?

Op een sedum dak, ook wel groendak genoemd, groeit een bepaald soort vegetatie. Denk aan grassen, kruiden of vetplanten, maar ook heide of duinplanten. Sedum planten beschermen uw dak tegen erosie, zorgen voor een extra isolatielaag en regelen de afvoer van regenwater. 

Naast dat de plantjes een prachtig uitzicht bieden, hebben ze ook nog eens een luchtzuiverende werking. Met een sedum dak werkt u dus automatisch mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat.

‘Kan mijn dak wel een groendak dragen’? Dit is een veelgehoorde vraag. In principe kunt u ervan uitgaan dat vrijwel alle schuurtjes, blokhutten en tuinhuisjes geschikt zijn. Zeker als ze een plat dak hebben, zijn ze eenvoudig om te toveren tot groene paradijsjes. Heeft u twijfels, gebruik dan de vuistregel: kunt u lopen op uw dak, dan kan uw dak ook sedum dragen. 

Er grofweg twee soorten groene daken waar u uit kunt kiezen: intensief en extensief. Zoals de naam al doet vermoeden, vergt een intensief sedumdak veel onderhoud en aandacht. Dit soort daken bestaat dan ook veelal uit begroeiing die u ook wel in de meeste tuinen ziet. Daarom worden ze ook wel daktuinen genoemd. Daarentegen kunt u extensieve groendaken vooral hun gang laten gaan. Met één tot twee keer wat aandacht per jaar zult u zien dat uw plantjes er het hele jaar lang mooi bij staan. 

De voordelen van sedum

Het is duidelijk dat een dak vol sedum bijdraagt aan een groene omgeving. Maar sedum heeft veel meer te bieden. 

Natuurlijk duurzaam

Met een sedumdak kunt u de levensduur van uw dak verdubbelen en in sommige gevallen zelfs verdrievoudigen. Dit tot wel 60 jaar of nog langer. De planten beschermen uw dak namelijk tegen weersinvloeden als zon, wind, regen en temperatuurwisselingen. Uw investering kunt u binnen ongeveer 8 tot 21 weer terugverdienen. 

Verbeterde luchtkwaliteit

Planten nemen CO₂ op. Met een dak vol actieve sedumplantjes draagt u hier dus extra aan bij. Naast CO₂ nemen groene daken ook stikstofoxiden, fijnstof en andere schadelijke stoffen op. Zo creëert u een prettig leefmilieu, niet alleen voor uzelf maar ook voor de mensen om u heen. Dit is een van de redenen waarom steeds meer gemeenten kiezen voor sedumdak subsidie. Daarover later meer. 

De beste isolatie

Sedum dient prima als isolatie. Hoewel vrijwel ieder dak (goed) is geïsoleerd, is het effect met een groen dak nóg groter. In de zomer zult u bijvoorbeeld merken dat er minder energie nodig is om de kamer direct onder het dak te koelen. Afhankelijk van de hoeveelheid planten die u op uw dak heeft, kan de energiebehoefte met wel 25% afnemen. 

Bijkomend voordeel is dat de planten werken als een geluidsbarrière rondom uw woning. Dit is handig wanneer u aan een drukke straat woont, bij een tram/trein overweg of in de buurt van een vliegveld. Of simpelweg als het regent.

Beter voor uw zonnepanelen

Wanneer de temperatuur stijgt tot ver boven de 25°C, dan verstoort dit de werking van uw zonnepanelen. Met een steeds warmer wordend klimaat komt het niet als een verrassing dat onze daken ook steeds warmer worden. Doordat sedum de omgevingstemperatuur lager houdt, wordt de optimale werktemperatuur van de panelen niet overschreven, werken ze perfect en is er daardoor geen sprake van rendementsverlies. 

Subsidie op uw sedumdak 

Inmiddels kunnen we concluderen dat het milieu blij wordt van sedum. Steeds meer gemeenten zien dan ook in dat groendaken niet alleen een mooi aangezicht zijn voor de stad, maar ook het nodige steentje bijdragen aan de natuur. Daarom besteden gemeenten meer aandacht aan duurzame maatregelen en hierbij hoort het aanbieden van een subsidie voor uw sedum dak. 

Deze subsidie kan oplopen tot wel 50% van de totale kosten. Het kan dus flink wat voordeel opleveren om subsidie aan te vragen voor uw dak en die van buurtbewoners. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om samen met uw boeren of VvE een subsidieaanvraag in te dienen. Sterker nog, dit wordt juist gestimuleerd. Zo houdt u zelf meer tijd, geld en energie over en kan de gemeente in rap tempo de wijk vergroenen. Bekijk daarom altijd of het in uw gemeente mogelijk is om samen te werken. 

Kortom: weinig onderhoud, direct een groen resultaat én bijdragen aan een beter milieu, dat klinkt toch ideaal? Wanneer gaat u voor sedum op uw dak? 

Gerelateerde artikelen

Back to top button