AlgemeenDIY

Hoe kan een caramelschijf in de bouw worden ingezet?

In de bouw wordt een groot scala aan gereedschap ingezet, afhankelijk van om wat voor project het gaat. Voor veel producten die je gebruikt, zijn er meerdere namen, waardoor het soms wat verwarrend kan worden. De caramelschijf is hier een goed voorbeeld van. Andere namen voor dit product zijn karamel schijf, sticker schijf en rubberwiel. Het gaat om een ronde schijf van rubber met hars die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. In dit artikel gaan we verder in op hoe de caramelschijf in kan worden gezet in de bouw!

Waar gebruik je een caramelschijf voor?

Een caramelschijf is niet zoet of eetbaar, al doet de naam misschien anders vermoeden. De naam is gebaseerd op de kleur en structuur van het materiaal waarvan het gemaakt is, namelijk hars. Er zijn diverse doeleinden waarvoor je een caramelschijf kunt gebruiken:

  • Het verwijderen van lijmresten
  • Het verwijderen van sierstrips 
  • Het verwijderen van stickers
  • Het verwijderen van tape 

Een caramelschijf is zacht en zal het materiaal waarvan je iets wil verwijderen niet snel beschadigen, ook de lak van bijvoorbeeld een auto of motor niet. Het is dus een handige tool voor in de bouw, waar je bij het afwerken van een project nog wel eens wat resten moet verwijderen. Koop hem wel bij een specialist om zeker te weten dat je een product van hoge kwaliteit ontvangt. Dit is overigens aan te raden voor al het gereedschap. Wil je goede metaalboren kopen, dan doe je dat natuurlijk ook niet bij een bouwmarkt. 

Hoe gebruik je een caramelschijf?

Een caramelschijf is een product dat eenvoudig te gebruiken is, of je het nu in de bouw inzet of niet. Je kunt de schijf met behulp van een adapter op een boormachine of accuboormachine zetten en de boormachine vervolgens op een laag toerental zetten om deze veilig te kunnen gebruiken. Beweeg de schijf voorzichtig over het oppervlak waar je lijmresten of iets anders van wil verwijderen en je hebt voor je het weet weer een schoon oppervlak. We raden altijd aan om voor een caramelschijf te kiezen die goed op jouw boormachine past, eventueel van hetzelfde merk. Zo voorkom je een hoop problemen. Zet de boormachine maximaal op 50% en zorg dat je nooit de klopboorstand gebruikt met een caramelschijf. 

Caramelschijf inzetten in de bouw

De caramelschijf wordt regelmatig ingezet in de bouw, bijvoorbeeld om lijmresten te verwijderen die per ongeluk op zichtbare delen van een constructie terecht zijn gekomen. Het is een ideaal stuk gereedschap voor de afwerking van ieder project, waarmee je kunt zorgen dat alles er netjes en schoon uitziet. Afgezien van in de bouw wordt een caramelschijf regelmatig gebruikt door autogarages, bijvoorbeeld om resten van autostickers te verwijderen. En dat natuurlijk zonder de lak te beschadigen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button