Woonruimtes

Nemen smarthome-producten ons huis over in de toekomst?

De hele vooringestelde verlichting gaat aan met één druk op de knop, de telefoon rinkelt als de deurbel gaat en muziek speelt als je dat vraagt. Het zijn maar enkele voorbeelden van Smarthome-producten, je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat. 

Het lijkt wel of je huis slimmer wordt en alle dagelijkse toepassingen worden steeds meer aangepast aan onze wensen. De tijd van het thuiskomen in de kou is verleden tijd. Met een app kun je op afstand de thermostaat instellen en zorgen dat het lekker warm is als je het huis binnenstapt.

Het internet is niet meer weg te denken en creëert aan de lopende band nieuwe mogelijkheden. In dit artikel bekijken de ontwikkelingen van smarthome-producten en hoe dit ons leven kan beïnvloeden.

Domotica

Een ander woord voor Smarthome-producten is domotica. Ze zorgen voor automatisering van processen in en rond een huis. De eerste domotica toepassingen waren vooral beschikbaar voor de industrie en op kantoren, snel daarna kwam het ook beschikbaar voor particulieren. 

Steeds meer mensen tonen belangstelling in het gebruik van domotica en de verschillende systemen kunnen steeds beter samenwerken. Ook is er de mogelijkheid om de systemen met een tablet of smartphone onderweg en van op afstand te besturen. 

De smarthome-producten worden gestuurd via je wifi-verbinding, hetzelfde netwerk dat je gebruikt om WhatsApp-berichten te versturen of je favoriete online weddenschappen te bezoeken.

Beschikbare producten

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een domotica oplossing. Denk hierbij aan bijvoorbeeld deurbellen, lampen, stopcontacten of speakers. De robotstofzuigers krijgen ook steeds meer populariteit, zo is je huis heerlijk schoon als je thuiskomt van je werk. 

Met smarthome-producten kun je alle aspecten van je huis aanpassen. Met een smart deurslot heb je bijvoorbeeld geen sleutel meer nodig om je huis binnen te komen, kun je op afstand de deur ontgrendelen en weet je altijd wie er thuis is. 

Voordelen van het gebruik van domotica

Het hoofddoel van domotica is om je leven gemakkelijker te maken. Het is niet meer nodig om alle lampen één voor één aan te doen, met één druk op de knop gaan de gewenste lampen aan. 

Daarnaast verhoogt het de veiligheid, er zijn veel camerasystemen beschikbaar, raamsensoren en rookmelders. Ook als je niet thuis bent kun je op de hoogte gehouden worden van wat er thuis gebeurt.

De nadelen van smarthome-producten

Aan elk systeem zitten natuurlijk ook nadelen. Je huis inrichten met domotica is duur, maar wanneer je wat uitkijkt kun je toch wat besparen. Je kunt bijvoorbeeld smart deurbellen kopen voor 40 euro, maar ook voor 300 euro en meer. 

Ook kost het moeite om te leren hoe de smart systemen werken en ze in te stellen naar jouw voorkeur. Soms is het zelfs nodig om met experts samen te werken.

Als het hele huis werkt op smarthome-producten, dan staat en valt alles met de wifi-verbinding. Als die wegvalt dan kan het zijn dat bepaalde producten niet meer werken. Ondanks deze nadelen denken we dat smarthome-producten steeds meer onderdeel zullen worden van onze huizen en dat ze in de toekomst niet meer weg te denken zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button