Woonruimtes

Weg uit Rotterdam? Heel begrijpelijk

Sinds de coronacrisis en de tijd van thuiswerken, isolatie en vooral weinig van huis gaan, is wonen in de stad steeds minder aantrekkelijk geworden. Steeds meer mensen verhuizen vanuit Rotterdam naar elders, omdat ze denken daar gelukkiger te worden. Hoewel de grote stad vaak voor veel mensen de plek is om een rijk en succesvol leven op te bouwen, beginnen steeds meer mensen ook de nadelen in te zien. In dit artikel leggen we uit waarom steeds meer mensen de havenstad inruilen voor elders.

Drukte

De belangrijkste reden waarom mensen weg willen vanuit Rotterdam lijkt toch wel de drukte van de stad te zijn. Soms is het natuurlijk heel prettig wanneer er veel bedrijvigheid om je heen is, maar veel mensen vinden het tegenwoordig te veel van het goede worden. Daarom kiezen steeds meer mensen vanwege de veiligheid of de rust om weg te trekken naar rustigere gebieden en nemen daarbij de mindere bereikbaarheid op de koop toe.

Lawaai

Naast de drukte die zorgt voor een overvol straatbeeld, klagen ook veel mensen over de hoeveelheid geluid die hierbij vrijkomt. Door de drukte ontstaan er veel ergernissen en voordat je het weet hoor je overal getoeter en zware verbrandingsmotoren die ergens wegrijden. Daarbij staat Rotterdam er ook om bekend dat er veel nieuw geld zit dat maar wat graag rondrijdt in een dure auto met een holle uitlaat waardoor er ontzettend veel geluidsoverlast is van deze types. Ook dat is een reden waarom steeds meer mensen de rust opzoeken in een buitenwijk of op het platteland.

Waar voor je geld

In een stad als Rotterdam wonen is simpelweg duur. Waar de prijs per vierkante meter in Rotterdam nog wel meevalt ten opzichte van bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag en Utrecht is het nog steeds duur wonen ten opzichte van het platteland, waar je vaak bijna het dubbele aantal vierkante meters krijgt voor hetzelfde bedrag ten opzichte van een woning in Rotterdam. Wanneer je dus ruimer wilt gaan wonen, dan kun je vaak beter buiten de randstad gaan kijken om een mooie woning in de provincie te bemachtigen.

Schone lucht

Een ander voordeel van de provincie ten opzichte van de randstad is de kwaliteit van de lucht. Mede door de haven van Rotterdam is er geen slechtere plek om te wonen op het gebied van luchtkwaliteit dan Rotterdam. Door een groot gebrek aan groen, waarover later meer, wordt de kwaliteit van de lucht niet bepaald beter en ademen mensen slechte lucht in. Gelukkig is er geen sprake van smog en zware vervuiling, maar er zijn zeker betere plekken om met kleine kinderen te wonen dan Rotterdam.

Taalbarrière

Een andere reden om het verhuisbedrijf te bellen om weg te kunnen uit Rotterdam is de steeds groter wordende taalbarrière. Mede door de grote hoeveelheid expats die in Rotterdam zijn gaan wonen, zijn steden als Rotterdam zich steeds internationaler gaan oriënteren en wordt Engels in steeds meer binnensteden de voertaal. Voor sommigen is dit een logische stap naar een steeds meer globalistischere wereld, terwijl anderen er nostalgisch van worden, omdat ze hun stad niet meer herkennen en een hang naar het verleden ontwikkelen die nog gevonden kan worden buiten de grote binnensteden.

Criminaliteit

We hadden het al over de veiligheid in het verkeer, maar helaas is criminaliteit ook een van de redenen waarom mensen steeds vaker weg trekken uit Rotterdam. Hoewel gezondheidsproblemen een veel meer voorkomende manier om te sterven zijn, zijn veel mensen in Rotterdam bang geworden voor met name drugscriminaliteit. Veel bendes maken zich weinig zorgen over een dode meer of minder, waardoor er regelmatig een vergismoord plaatsvindt of het verkeerde huis wordt opgeblazen. Natuurlijk is het platteland ook niet vrij van (drugs) criminaliteit en staan er zelfs hele provincies bekend om hun drugslabs, toch vindt de gevaarlijke criminaliteit vooral in de grote steden plaats, waar de echte kopstukken rondlopen. Alleen al voor een betere nachtrust trekken mensen steeds vaker weg uit de stad.

Groen

Naast de vaak matige luchtkwaliteit, staat Rotterdam ook niet bekend als de meest groene stad. Hoewel je natuurlijk wel bijvoorbeeld het Kralingse Bos hebt, zijn er veel plaatsen waar nog wel wat plekken zijn die wat groen kunnen gebruiken. Naast de kwaliteit van de lucht, blijkt het ook dat de hoeveelheid groen invloed heeft op iemands gemoedstoestand. Daarom kun je beter naar het platteland gaan. Dit is ruimer opgezet en daardoor is er ook meer ruimte voor groen overal. Bekijk daarom eens de opties om te vertrekken uit de grote stad en beproef je geluk op het platteland!

Gerelateerde artikelen

Back to top button