Trends

Welk huis kun je kopen?

Ben jij je droomhuis tegengekomen, maar weet je niet of je deze wel kunt betalen? Dan is het verstandig om je hypotheek te gaan berekenen. Je hypotheek berekenen kan gemakkelijk zijn door het invullen van een aantal vragen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je spreekt met een hypotheekadviseur voordat je deze daadwerkelijk af gaat sluiten. In dit artikel vertellen we je precies hoe je de hoogte van de hypotheek te weten komt.

De hoogte van de hypotheek

Als je de hypotheek gaat berekenen, ga je kijken naar de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Als je een huis wilt gaan kopen, sluit je een hypotheek af om de kosten te dekken. Hierover betaal je maandelijks een deel rente en een aflossing. De hoogte van de hypotheek is berekend aan de hand van je eigen financiële situatie. Dit houd in dat je samen met de hypotheekadviseur gaat kijken naar hoeveel geld je precies hebt, hoeveel je verdient met je werk en welke openstaande schulden je hebt. Aan de hand hiervan wordt een berekening gemaakt hoeveel je kunt lenen met een hypotheek.

Heb je nog schulden open staan?

Als je een hypotheek gaat nemen, wordt je hele financiële situatie bekeken. Ook alle openstaande schulden worden behandeld. Heb je bijvoorbeeld een creditcard schuld open staan? Dan is het slim om deze eerst af te lossen. Uiteraard kan het zijn dat je een studieschuld hebt staan. Een huis kopen met studieschuld is in Nederland mogelijk. Wel kan het zijn dat als de schuld te hoog is je andere aspecten hoger worden. Zo kan het bijvoorbeeld invloed hebben op de rente die je betaald of de inbreng van het eigen geld. 

Eigen geld inbrengen

Als je een hypotheek gaat afsluiten, wordt er altijd gekeken naar het eigen geld dat ingebracht wordt. De bank wil namelijk niet voor 100% het pand financieren. In de meeste gevallen wordt er gekeken naar het bedrag dat je maximaal in kunt leggen. Vervolgens gaat de bank aan de hand van dit bedrag en je financiële situatie een voorstel doen van een hypotheek. Vervolgens kun je zelf kijken of je deze wilt accepteren of niet.

Ouders die garant staan

In sommige gevallen zijn er uitzonderingen op de regels. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vermogende ouders hebt. In dit geval kunnen deze garant voor je staan. Dit wil zeggen dat als het pand met verlies verkocht moet worden, je ouders het resterende verschuldigde bedrag aan de bank betalen. Op deze manier hoef je zelf minder eigen geld in te brengen of krijg je een hogere hypotheek met je baan. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd!

Gerelateerde artikelen

Back to top button