Woonruimtes

Buiten warm, binnen koel

In de winter is het een uitdaging je woning zo duurzaam mogelijk warm te houden, in de zomer is het omgekeerd. Hoewel het lijkt alsof je in de zomer weinig met energieverbruik te maken hebt om je huis op een aangename temperatuur te houden, moet je de energiekosten van bijvoorbeeld airconditioning niet onderschatten. Als je zorgt voor een goede isolatie in huis, dan heb je daar zomer én winter plezier van.

Krachtige zon

In de winter houd je de zeldzame warmte van de zon het liefst zo lang mogelijk vast. Goedkope energie is de meest duurzame energie; de warmte van de zon krijg je gratis en voor niets. Maar die warmte van de zon kan in de zomermaanden, als de zon veel kracht heeft, ook zorgen voor te veel warmte in huis. Om te zorgen dat je niet ineens alle stookkosten die je in de zomer kunt besparen, moet uitgeven aan het gebruik van airconditioning, kun je investeren in goede zonwering. 

Zonwering

Goede zonwering kan wonderen doen voor de temperatuur in huis. Een zonnescherm bijvoorbeeld, die je uitklapt op het moment dat de zon het meest in huis schijnt. Als het zonnescherm een donkere kleur heeft, neemt het scherm zelf alle warmte op en heb je hier in huis veel minder warmte van. Maar ook rolgordijnen of plisségordijnen kunnen iets doen aan de warmte in huis. Zo blijft het binnen lekker koel, zonder dat er een airconditioning aan te pas komt. Een goede manier van energie besparen dus!

Raamisolatie

Wil je je huis nog beter isoleren, kun je ook denken aan raamisolatie. Als je dubbel glas plaatst in plaats van enkel glas, kun je daar een heleboel winst behalen. Zo zorgt het laagje tussen de twee ramen voor isolatie, en dus zo voor het koeler houden van je huis in de zomer, en dat het beter de warmte vasthoudt in de winter.

Besparing

Kortom, niet alleen in de winter kun je besparen met een goed geïsoleerd huis. Ook in de zomer kun je besparen op koelkosten als je kunt zorgen dat je huis niet te warm wordt en op een aangename temperatuur blijft. Zo heb je eigenlijk geen airconditioning meer nodig, afgezien van de dagen dat het zo heet is dat ook zonder directe zon de warmte het huis binnendringt. Gelukkig is dit in Nederlandse zomers eerder een uitzondering en kom je over het algemeen al ver met zonwering en raamisolatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button