Woonruimtes

Richt je eigen hobbykamer in

Je vrije tijd op een waardevolle manier besteden heeft een positieve werking. Iedereen heeft momenten nodig om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. En de afgelopen jaren hebben we geleerd om dat ook thuis te doen. Het belangrijkste daarbij is dat je de deur naar werk en verplichtingen even achter je kunt sluiten, en je kunt focussen op wat je echt graag doet.

Dat kan in een naaikamer zijn, een leeskamer of waar dan ook waar je eventjes jezelf kunt zijn. Voor heel wat mannen is dat tegenwoordig de ‘mancave’. Die wordt meestal voorzien van een biljart of dartbord. Er kan zelfs een home cinema met toebehoren zijn of voorzieningen om je geluk te beproeven bij het in een online casino spelen. Welke hobby je ook kiest, er zijn enkele factoren die je in de gaten moet houden als je die speciale ruimte gaat creëren.

Weet welke hobby je in de kamer wil gaan doen

Voor je aan de inrichting van je kamer kunt beginnen, moet je uiteraard weten wat je er wilt gaan doen. Een repetitieruimte voor je drumstel vraagt een andere aanpak dan een knutselkamer waar met hout en verf gewerkt wordt. In het eerste geval zal bijvoorbeeld een hoogpolig tapijt voor geluidsisolatie kunnen zorgen. In het tweede geval is dat tapijt dan weer helemaal geen optie, hier moet de vloer geschrobd kunnen worden.

Zorg voor organisatie en voldoende opbergruimte

Wanneer je hobbykamer niet iedere keer netjes wordt opgeruimd, krijg je chaos. Je zult dan op korte termijn heel wat minder plezier aan je vrijetijdsbesteding overhouden. Zeker wanneer je een hobby hebt waarbij vele (kleine) onderdelen betrokken zijn. Stel dat je modelbouwer bent, maar in de chaos vind je net dat ene onderdeeltje niet dat je nu nodig hebt om verder te kunnen bouwen. Dat werkt frustrerend.

De keuze van het meubilair is trouwens ook belangrijk. Voor hobbybouwers is een grote tafel en een opbergkast van belang. Hou je meer van Netflixen of spelletjes, dan zul je voor een gemakkelijke stoel of bank gaan. Ook bij handwerken en borduren zal een comfortabele zetel geen overbodige luxe zijn.

Richt je eigen hobbykamer in

Verlichting en andere voorzieningen

De keuze van de juiste verlichting in je hobbykamer is een niet te onderschatte factor om aan te denken. Ben je die filmkijker, dan is sfeerverlichting een must. Ben je een knutselaar, dan zul je over voldoende heldere verlichting willen beschikken om je projecten te kunnen uitvoeren. Ook de aanvullende verlichting kan heel belangrijk zijn. Wil je bepaalde gedeelten van de kamer van meer en aangepast licht voorzien, dan zul je op zoek moeten naar geschikte armaturen en bijhorende lampen.

Maak je van de kamer een computerruimte, een thuisbioscoop of geef je er nog een andere bestemming aan die veel stopcontacten nodig heeft, denk dan aan de veiligheid. Te veel apparatuur op hetzelfde netwerk kan voor overbelasting zorgen, met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Dus let op met extra verlengsnoeren met contactdozen. Gebruik je die toch omdat het niet anders kan, zorg dan dat die voorzien zijn van een zekering. In geval van problemen zullen die sowieso de stroom naar je toestellen onderbreken.

Werk je met verf, dan zul je over een wastafel met stromend water willen beschikken. Anders moet je steeds met je vieze spullen door het hele huis lopen. En tenslotte is het ook geen slecht idee om je hobbyruimte van een degelijke vuilnisbak te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button