Onderhoud

De voor- en nadelen van een plat dak

Veel gebouwen en huizen in Nederland hebben een plat dak. Een plat dak kan erg functioneel zijn en brengt dan ook best wat voordelen met zich mee. Er zitten echter ook een paar nadelen aan een plat dak. Soms kun je dan ook beter kiezen voor een schuin dak. In dit artikel vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een plat dak.

Ben je een huis aan het bouwen en weet je niet goed of je een plat of schuin dak wilt? Dan is het slim om even langs de voor- en nadelen te gaan. Ga na welke voor- en nadelen zwaarder wegen voor jou en wat jou het prettigst lijkt. Je kunt ook om advies vragen bij een professional, bijvoorbeeld bij een dakdekker in Eindhoven. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Meer ruimte

Een plat dan zorgt voor veel meer ruimte in huis. Een schuin dak maakt immers dat de bovenste ruimtes smaller worden vanwege de schuine afloop van het dak. Bij een plat dak heb je daar niet mee te maken en zijn ook de bovenste ruimtes heerlijk ruim. Fijn, want zo kun je die ruimtes net zo goed gebruiken. Daarbij kun je het dak zo bouwen dat je het dak zelf ook kunt gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld een dakterras maken, waardoor je echt alles van je woning kunt gebruiken.

Makkelijk te isoleren

Een plat dak is heel gemakkelijk te isoleren. Dat is zelfs veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld een bij een puntdak. Bij een plat dak is het isoleren immers niet afhankelijk van zwaartekracht. Een plat dak is hierdoor snel en gemakkelijk te isoleren, wat ook de kosten van het isoleren een stuk lager houd.

Minder duurzaam

Een plat dak is over het algemeen minder duurzaam dan een schuin dak. Een plat dak gaat zo’n 30 jaar mee, waarna het vervangen moet worden. Dit komt omdat het materiaal op het dak (meestal bitumen) een stuk sneller slijt dan de dakpannen die op een schuin dak liggen. Regen en wind hebben behoorlijk wat effect op een plat dak, door het dak goed te onderhouden zorg je ervoor dat het zo lang mogelijk mee gaat.

Minder mooi

Over het algemeen vindt men een plat dak minder mooi. Het huis krijgt zo immers wat minder vorm. Daarbij geven dakpannen wat meer kleur aan een woning. Dat maakt dat een plat dak minder populair is voor bijvoorbeeld een woonhuis. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, zo kan een plat dak mooi worden gemaakt met bijvoorbeeld een leuk geveltje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button