Geld lenen voor een verbouwing
- Heb je spaargeld of moet je lenen?
- De maximale looptijd is twintig jaar
- Rente is vaak aftrekbaar
Als je plannen hebt om binnenkort te gaan verbouwen dan moet je weten dat er veel bij komt kijken. Niet alleen qua kosten, maar ook qua voorbereiding. Het kostenplaatje is natuurlijk afhankelijk van welke ruimte je wil verbouwen en in hoeverre je wil gaan verbouwen van basis tot aan luxe. In dit artikel lees je voornamelijk over het kostenplaatje hoe je de verbouwing kan bekostigen, van een persoonlijke lening afsluiten tot aan de mogelijkheden om extra geld te lenen bij je hypotheek. Niet alleen komt in dit artikel aan bod over geld lenen voor je verbouwing, maar ook tips wat voor specialisten je kan inhuren.
Bij een verbouwing heb je vaak meerdere specialisten nodig voor verschillende werkzaamheden. Vaak wordt er bij een verbouwing daarom gekozen voor een aannemer, die kan namelijk meerdere werkzaamheden zelf uitvoeren en soms heeft die meerdere specialisten in dienst. Doordat jij alleen de aannemer inhuurt kan dit voor jou goedkoper zijn dan allemaal specialisten los in te schakelen. Het voordeel van het inhuren van een aannemer is dat jij minder stress hebt, je hebt contact met een persoon en die zorgt dat alles vlekkeloos verloopt.
Geld lenen voor een verbouwing van je huis
Het eerste waar je aan denkt als je wil gaan verbouwen is vaak de financiën en op welke manier die gedekt kunnen worden. Sommige hebben genoeg spaargeld, maar als je dat niet hebt dan moet je verder kijken naar andere mogelijkheden, zoals een lening afsluiten of je hypotheek eventueel uitbreiden. Op basis van het bedrag van de lening wordt het maandbedrag voor aflossing vastgesteld, net zoals de looptijd. De rente van een persoonlijke lening is vaak hoger dan de hypotheek rente, daarnaast is de looptijd maximaal 20 jaar vaak. Als je een aanvraag indient voor een lening dan wordt er gevraagd als je alleenstaand bent alleen naar je eigen netto inkomen, als je een partner hebt dan wordt het netto inkomen van je partner ook meegenomen in de berekening van de maximale lening.
Geld lenen voor een verbouwing aftrekbaar
Als je kan aantonen dat je de woning wil verbeteren en een milieuvriendelijk huis wil krijgen, dan kan het vaak zo zijn dat de rente aftrekbaar is. Dit geldt niet alleen voor een hypotheek maar ook voor een persoonlijke lening, beiden zijn vaak fiscaal aftrekbaar. Zowel een hypotheek als een persoonlijke lening zijn fiscaal aftrekbaar vaak, dit is aftrekbaar in Box 1, belastbaar inkomen uit werk en woning. De enige voorwaarde bij deze aftrek is dat de verbouwing plaatsvindt voor verbetering van de woning. Dit is voor onderhoud, verbouwing en aankoop. Een persoonlijke lening voor het bekostigen van je nieuwe meubels is niet aftrekbaar.
Extra geld lenen bij je hypotheek voor verbouwing
Naast een persoonlijke lening afsluiten is extra geld lenen bij je hypotheek voor de verbouwing ook een optie. De rente van een hypotheek is namelijk een stuk lager dan bij een persoonlijke lening, daarnaast bedraagt de looptijd bij een hypotheek vaak rond de 30 jaar in tegenstelling tot de maximaal 20 jaar als de looptijd van een persoonlijke lening. Dat extra geld wat je kan lenen voor je verbouwing, of dit nou een nieuwbouwwoning betreft of een bestaande woning is, heet een bouwdepot. Je kan het zien als een aparte rekening naast je normale hypotheek. Het geld wat je leent voor de verbouwing staat in het bouwdepot en alle rekeningen die betrekking hebben tot de verbouwing worden vanuit die rekening betaald. Afhankelijk van bij welke bank je bent aangesloten verlopen de betalingen. De ene bank wil de factuur ontvangen en het zelf afrekenen, waar de andere bank de klanten toestemming geeft om zelf de factuur te betalen, zolang het vanuit hetzelfde potje is. Niet alle kosten mag je vanuit het bouwdepot declareren, om hier onderscheid in te maken zijn er maar twee voorwaarden die je moet onthouden. Je eigen spullen verhuizen, nieuwe spullen zoals meubels en accessoires dat kan je allemaal niet betalen vanuit het bouwdepot, het enige wat je ervan kan betalen zijn al je bouwkosten. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat je helemaal geen specialisten hebt ingehuurd, omdat je zelf met de verbouwing aan de slag gaat. Ook in dit geval mag je de bouwkosten declareren vanuit het bouwdepot. Vergeet niet dat je alles wat je declareert goed moet bewaren, de Belastingdienst kan dat namelijk opvragen voor controle of er wel aan de twee voorwaarden gehouden is
Hoeveel mag je extra lenen voor een verbouwing?
Zodra je voor ogen hebt wat je wil gaan verbouwen en hoeveel het gaat kosten is de grote vraag vaak “hoeveel kan ik lenen?”. De hoogte van je lening wordt bepaald door je eigen inkomen en eventueel die van je partner. Tevens heeft ook je werk hier invloed op, met een vast contract kan je vaak meer lenen dan op uitzendbasis.