Life Style

Tip: een toffe kookworkshop!

Story Highlights
  • Veel beter dan een praatsessie
  • Bouw een aantal stressmomenten in
  • Kijk wie de leiding neemt

Een kookworkshop is veel meer dan samen maar wart aanklooien achter het fornuis om dat vervolgens samen op te eten. Zeker als werkgever kan een kookworkshop heel erg nuttig zijn, bijvoorbeeld als je een hechter team wilt creëren of als je als werkgever beter inzicht wilt krijgen in het karakter van je medewerkers.

Goed voor je naamsbekendheid

Een kookworkshop als bedrijfsuitje is zo gek nog niet. Maak er iets van jouw eigen bedrijf van en laat de keukenschorten bedrukken of kies voor flesopeners bedrukken, om er in elk geval je eigen draai aan te geven. De keukenschorten mag de organisatie van de workshop houden, is goed voor je naamsbekendheid immers.

Creëer een aantal stressmomenten tijdens de workshop

Tijdens een kookworkshop staat samenwerken centraal. Deel de mensen in groepjes in en doe dat slim. Laat mensen van wie jij denkt dat ze elkaar minder goed liggen nu verplicht en bewust samen koken bijvoorbeeld. Zorg dat ze op elkaar moeten vertrouwen en dat ze echt afhankelijk worden van elkaar. Zorg bovendien als werkgever voor een aantal stressmomenten. Dat kan alleen al het instellen van een maximale bereidingstijd zijn bijvoorbeeld. Gaandeweg zie je binnen een groepje wie onder druk de leiding neemt en wie voor de verantwoordelijkheid wegloopt. Het geeft je inzicht in wie eventueel wel en wie niet geschikt is voor promotie.

Beter dan een verhaal vertellen

Een workshop is altijd beter dan een verhaal vertellen. Actief deelnemen blijkt echt effectiever. Bovendien is er tijdens een workshop ook ruimte voor eigen inbreng. Samenwerken staat steeds centraal, iets dat van een workshop ook al iets nuttigs maakt. Binnen dat samenwerken moet resultaatgericht gehandeld worden, heeft iedereen zijn of haar taken en zo ontstaat soms zomaar een hecht team. Zorg dat ze dat gevoel meenemen naar de werkvloer.  

Zo leer je elkaar nog eens op een andere manier kennen

In de keukenschorten die je hebt laten bedrukken gaat het ook om commitment, er dient immers samengewerkt te worden om tot een resultaat te komen. Er zal zoiets als groepsgevoel ontstaan, net als betrokkenheid. Een kookworkshop is bovendien een sociale aangelegenheid. In een ontspannen sfeer leer je elkaar nog eens op een andere manier kennen, anders dan op de werkvloer waar iedereen altijd geconcentreerd bezig is. Een workshop koken brengt ook nog eens creativiteit en plezier. En dat wat gemaakt is, eet je uiteraard na afloop samen smakelijk op.

Je kunt het samen over teambuilding hebben tijdens een praatsessie, het is echter veel beter een kookworkshop te plannen. Het levert je als werkgever ook nog eens heel aardige inzichten op.

Gerelateerde artikelen

Back to top button