Tuin

Haagplanten in de tuin? Dit moet je er over weten!

Haagplanten zijn razend populair in Nederland. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor bamboehagen of ga voor winterharde haagplanten. Doordat er zoveel keus is, kan het lastig zijn om de juiste haagplanten voor je tuin te vinden. In dit blog bericht willen we je graag alles vertellen wat je moet weten over de haagplant.

Waarom kiezen mensen voor haagplanten?

In veel tuin in Nederland staan haagplanten. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Winterharde haagplanten kunnen namelijk veel voor je tuin betekenen. Allereerst is het plaatsen van haagplanten erg goed voor je privacy. De planten hebben namelijk dezelfde werking als een schutting. Daarnaast is een groene afscheiding natuurlijk ook veel mooier dan een houten schutting. Ook hebben haagplanten het voordeel dat ze geluiddempend werken. Als je rustig in de tuin wilt zitten, is dit dus een zeer goed idee! Dan hebben we het nog niet eens gehad over de bevordering van de biodiversiteit die haagplanten bieden. Als je namelijk kiest voor haagplanten in plaats van een schutting, geef je insekten en vogels ook een stukje meer leefgebied. Tot slot zorgt de haagplant ook voor verbetering van de luchtkwaliteit. Zo wordt er zuurstof gecreëerd en heb je minder last van fijnstof in de lucht.

Verschillende soorten haagplanten

Haagplanten zijn verkrijgbaar in enorm veel verschillende soorten en maten. De grootste verschillen zitten hem in twee principes. Allereerst heb je de bladhoudende haagplant. Deze behoudt tijdens de winter zijn blad, waardoor je een hele mooie groene haag houdt. Daarnaast heb je ook de bladverliezende haag. Deze verliest in de winter zijn blad. Het voordeel van deze haagplant is dat hij beter kan overleven. Door het verlies van zijn blad, heeft de haagplant minder voedingsstoffen nodig. Hierdoor gaat hij lang mee en hoef je nauwelijks bij te mesten.

Hoe ga je een haagplant plaatsen?

Op het moment dat je gekozen hebt voor een haagplant, is het van belang dat deze op een goed moment gepland wordt. Voor de haagplant is een rustige periode namelijk het belangrijkste. Deze periode is tussen ongeveer oktober en april. Dit is namelijk de periode waarin de plant in een winterrust zit. Hierdoor heeft het minder voedingsstoffen nodig en heeft het een betere kans op overleven. Let er echter wel op dat er geen vorst in de grond mag zitten bij het plaatsen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de plant niet direct zijn wortels in de grond kan stoppen. Het is dus verstandig om te kijken naar momenten in de herfst of als de winter tegen zijn einde aanloopt om de haagplanten te plaatsen.

Hoe werkt het onderhoud van de haagplant?

Ben je eigenaar geworden van een mooie haagplant in de tuin? Dan wil je natuurlijk ook ervoor zorgen dat de plant zo lang mogelijk goed blijft. Hiervoor is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan de haag. Onderhoud plegen aan de haag doe je door middel van het snoeien van de plant. In de meeste gevallen is het verstandig om de haag 2 keer per jaar te snoeien. Het is afhankelijk van de groeisnelheid van de plant hoe vaak je precies moet snoeien. Ook kan het zijn dat je te veel of te weinig weg snoeit. in dit geval is het aantal keren snoeien ook bepalend. Zorg er wel voor dat je het goede moment kiest om te snoeien. Zo mag het bijvoorbeeld niet vriezen als je gaat snoeien. De plant is dan namelijk zwakker en kan zich moeilijk gaan herstellen als het vriest. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button