Algemeen

Hoe kun je energieleveranciers vergelijken?

De Nederlandse energiemarkt is sinds 2004 geheel geliberaliseerd, dit houdt in dat er vandaag de dag veel verschillende leveranciers van energie zijn. Op het moment hebben zelfs maar liefst zo’n 60 energiemaatschappijen een vergunning om zowel gas als elektriciteit aan te bieden. Je bent als klant vrij om zelf de leverancier te kiezen, wat een lastige opgave is nu er zoveel opties zijn. Gelukkig is energie vergelijken tegenwoordig niet heel moeilijk meer met behulp van het internet. Gebruik deze stappen als je de energieleveranciers vergelijkt op een vergelijkingssite! 

Stap 1: Bepaal je energieverbruik 

Voor energievergelijken moet je weten wat je energieverbruik per jaar is. Dit kun je op je energierekening van vorig jaar vinden. Sluit je voor het eerst een contract bij een energieleverancier af? Je kent je jaarverbruik dan natuurlijk niet, maar gelukkig kun je dit eenvoudig inschatten met de hulp van een vergelijkingssite. Je waarschijnlijke energieverbruik wordt dan berekend aan de hand van wat we in Nederland gemiddeld verbruiken. 

Stap 2: Voer je gegevens in

Nadat je je energieverbruik hebt bepaald door je energierekening te controleren of een schatting te maken, vervolg je het proces met stap 2. Dit bestaat uit het invullen van je basisinformatie op de vergelijkingssite. Over het algemeen hoef je hiervoor alleen je postcode en huisnummer in te vullen, de site vult vervolgens de rest van je adres zelf in. Overigens is het uiteraard wel nodig om de toevoeging aan je huisnummer in te vullen. 

Stap 3: Selecteer je huidige energieleverancier

Ook is het nodig om je huidige energieleverancier in te vullen als je de opties met elkaar gaat vergelijken op een site. Weet je niet bij welke maatschappij je aangesloten bent? Je kunt dit op je energiefacturen vinden! Als je nog geen energieleverancier hebt dan kun je simpelweg voor ‘niet van toepassing’ of iets dergelijks gaan op de vergelijkingssite. 

Stap 4: Vergelijk de energiemaatschappijen

Inmiddels zijn we aangekomen bij de laatste stap: het vergelijken van de energieleveranciers. Je zult alle opties zien, waarschijnlijk zijn ze hierbij gerangschikt op prijs. Je kunt dit overigens aanpassen, terwijl je ook nog gebruik kunt maken van filters om het aanbod te verkleinen. Door dit te doen, krijg je uiteindelijk alleen nog maar energieleveranciers te zien die echt geschikt voor je zijn. Denk hierbij aan het energietarief (vast of variabel), de looptijd en het soort energie (groen of niet). Let hier goed op als je de contracten met elkaar vergelijkt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button