Life Style

Geluid van hoge kwaliteit bereiken door gebruik te maken van deze 5 tips!

Wanneer je een audiofiel bent die gefixeerd is op het bereiken van de hoogst mogelijke geluidskwaliteit van jouw muziek, televisie, en films, dan begrijpen we je obsessie volkomen. Het is niet altijd mogelijk de beste geluidsinstallatie te kopen, ook al zou dat fantastisch zijn. Om je te helpen het beste te halen uit het geluidssysteem dat je al hebt, volgen hier daarom enkele aanbevelingen.

Analyseer de staat van je huidige geluidssysteem

Voer een onderhoudsbeurt uit aan jouw bestaande geluidsinstallatie door de draden te inspecteren op rafels en te kijken of er tekenen van beschadiging zijn onder de luidsprekerroosters. Wanneer de fabrieksgarantie jouw systeem nog dekt, kun je misschien een onderhoudsdeskundige laten komen om hiernaar te kijken. Wanneer je andere vrienden hebt die muziek en een hoge kwaliteit van geluid waarderen, kun je hen ook vragen om naar jouw systeem te luisteren en hun mening te vragen over hoe je het systeem kunt repareren.

Controleer zeker de configuratie van je receiver

Of je nu een Bose-speaker hebt staan of dali subwoofers, is het mogelijk dat de fabrieksinstellingen van jouw receiver, die bij het geluidssysteem horen, niet doen wat je wilt. Informatie over hoe je die instellingen kunt wijzigen, vind je in de gebruiksaanwijzing of zoek je online op. Een aantal geluidsprofessionals beveelt aan om alle equalizer- en toonregelingen uit te schakelen voor de hoogst mogelijke geluidskwaliteit.

Gebruik kabels van hoge kwaliteit

Jammer genoeg kunnen goedkope kabels belangrijke ongewenste ruis in jouw systeem veroorzaken. Zorg ervoor dat je luidsprekerdraad van de hoogste kwaliteit koopt, naast rca, usb, digitaal optische, digitaal coaxiale kabels en hdmi-kabels. Vervanging van deze kabels kan een belangrijke verandering tot gevolg hebben. 

Kwaliteitsmedia is net zo belangrijk als de bijbehorende hardware

Wanneer je veel naar muziek luistert en belang hecht aan de geluidskwaliteit daarvan, moet je overwegen digitale muziekbestanden met hoge resolutie aan te schaffen. Deze bestanden hebben een betere geluidskwaliteit dan de muziek die via standaard diensten als iTunes of Amazon gestreamd wordt. Een aanzienlijk aantal websites biedt downloads en streaming in hoge resolutie aan. Het kan echter zijn dat je meer moet betalen voor toegang tot deze mogelijkheden. 

Maak bij je experimenten gebruik van een digitaal-naar-analoog (dac) omvormer.

Een digitaal-naar-analoog omzetter, vaak dac genoemd, is een stukje hardware dat, wanneer het aan de signaalketen wordt toegevoegd, de geluidskwaliteit van gecomprimeerde digitale bestanden kan verbeteren door de mate van detail, helderheid en diepte te verhogen. 

Controleer of je huisnetwerk werkt

Wanneer je hoge-resolutie audio wilt streamen of downloaden, heb je een robuust thuisnetwerk nodig dat het verkeer zonder bufferen of vertragingen kan verwerken. Wanneer je problemen ondervindt, kun je nagaan of je jouw internetdienst of de router kunt bijwerken.

Het verhogen van de luidsprekers is nodig

Of het nu komt van de grond onder je luidsprekers of van het meubilair waarop ze staan, trillingen kunnen een hinderlijk gezoem of gerammel veroorzaken dat hoorbaar is tijdens het afspelen van muziek of films. Voor kleinere luidsprekers gebruik je luidsprekersteunen; voor torenluidsprekers gebruik je tapijtpinnen of vloerschijven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button