Woonkamer

Hoe plaats je een statement meubelstuk in je woonkamer?

Je hebt er vast al weleens van gehoord: een statement accessoire, wat een grote ketting, armband, ring of oorbellen betreft die de show steelt bij je outfit. Tegenwoordig spreken we ook van statement meubelstukken. Deze meubels zijn de blikvangers van het huis en kunnen in iedere kamer worden gebruikt. In dit artikel bespreken we hoe je een statement meubelstuk strategisch in je woonkamer plaatst en zo een echte eyecatcher creëert. 

De eetkamertafel

Er is geen huis zonder eetkamertafel, of het nu gaat om een uitklapbaar model, een bar of een tafel voor het hele gezin. Wanneer je je eetkamertafel in de woonkamer hebt staan, dan valt deze hoe dan ook op. Het is daarom van belang dat de eetkamertafel goed past bij je interieur, de sfeer uitstraalt die je wilt en functioneel ingezet kan worden. Heb je er weleens aan gedacht om je eetkamertafel dé eyecatcher van de woonkamer te maken? 

De eetkamertafel werkt erg goed als statement meubelstuk, omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven. Er zijn tal van verschillende soorten tafels, maar één soort springt er met uitstek bovenuit als we het hebben over een statement tafel: de boomstamtafel. Boomstamtafels zijn over het algemeen gemaakt van massief hardhout en hebben een donkere kleur in verschillende tinten en patronen. Deze tafel is vaak groot en lang en wisselt ronde met vierkante vormen af. Hierdoor past de houten tafel in bijna ieder interieur, of je er nu een Scandinavisch, Bohemian, eclectische of industriële stijl op na houdt. Bovendien is iedere boomstamtafel uniek; een goede keuze als statement meubelstuk, dus!

Banken en stoelen

Je kunt banken en stoelen ook prima inzetten als statement meubelstuk. De bank of stoel moet dan wel goed bij de rest van je interieur passen. Gaat het om je eerste uitzet, dan is het slim om eerst je banken en stoelen te kiezen voordat je de rest van je meubilair uitzoekt. Wil je een nieuwe zithoek in huis, dan kan het een grotere uitdaging vormen om van een bank of stoel een statement meubelstuk te maken. Zorg er in ieder geval voor dat je zetel in een ruimte staat waar geen andere grote meubelstukken, zoals kasten, staan. Zo voorkom je dat de bank of stoel opgaat in de rest van het interieur. Je wilt dat je zetel opvalt; speel daarom eens met vormen, zoals een ronde bank, een loveseat of een robuuste bank in de Chesterfield stijl. Kijk ook naar stoffen: leer valt bijvoorbeeld al snel op in een kamer waar verder zachte stoffen en lichte kleuren worden gebruikt. Fluweel en satijn passen dan weer goed als je op zoek bent naar een statement meubelstuk binnen een interieur dat stoer oogt; dit creëert contrast. Contrast is waar het om draait als we statement meubels in het huis gaan plaatsen: speel met licht en donker, robuust en sober, groot en compact – wissel af en laat zo je zetel opvallen.

Werken met decoratie

Als we het hebben over statement meubels, dan dienen we verder te kijken dan stoelen, kasten en tafels. Je kunt ook kiezen voor statement decoratie. Dit werkt goed als je graag een minimalistisch uiterlijk wilt, waarbij je zo min mogelijk prikkels in huis hebt. 

Minimalisme creëert een oase van ontspanning, zodat je huis aanvoelt als een heerlijke vakantieplek. Zet daarom zo min mogelijk decoratie en accessoires weg en berg je spullen netjes op in dichte kasten of manden. Houd de meubels die je kiest functioneel: hang je TV bijvoorbeeld op, kies voor een compacte vitrinekast, kleine bijzettafels, een bank en niet meer dan één extra stoel. Eventueel kun je een eetkamertafel wegzetten, mocht de keuken grenzen aan de woonkamer. Zo heb je alle ruimte om een groot canvas op te hangen of plankjes te voorzien van een grote vaas, opvallende droogbloemen, een kaars of een beeld. Door te kiezen voor twee à drie statement accessoires, blijft je decoratie goed opvallen en verdwijnen ze niet op de achtergrond tussen alle andere snuisterijen in huis. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button