Onderhoud

Hoe verwijder je kalkaanslag op kranen?

Kalkaanslag op kranen is een veelvoorkomend probleem. Kamp je met een hoge waterhardheid, dan zal je regelmatig de aanslag op je keuken- of douchekraan moeten verwijderen. Benieuwd hoe je kalkaanslag efficiënt te lijf kan gaan? Ontdek dan onze beste tips!

Gebruik azijn

Schoonmaakazijn is een vaak gebruikt keuken-, huis- en tuinmiddeltje om vervelende kalkaanslag te verwijderen. Lichte kalkaanslag zal relatief snel verdwijnen door azijn. Schroef de douchekop of de filter van je kraan los en laat dit een nachtje weken in een sopje van lauw water en azijn. Krijg je het er niet afgeschroefd? Bind dan een zakje gevuld met azijn rond je keuken- of douchekraan en laat dit enkele uurtjes inwerken. Je zal zien dat de kalk achteraf verdwenen is!

Gebruik een ontkalker of waterontharder

Met een waterontharder kan je kalkaanslag voor 100% voorkomen! Waterontharders filteren grote hoeveelheden kalk uit je drinkwater. Bovendien zorgen ze ervoor dat kalkaanslag op je kranen geen schijn van kans maakt! Anderzijds worden waterontharders vaak afgeraden omwille van de bacteriologische verontreiniging. Onthard water zou je ziek kunnen maken. De filter van een waterontharder is namelijk nefast voor de microbiologische waterkwaliteit.

Gebruik een citroen

Wist je dat je ook met een citroen hardnekkige kalk van je kranen kunt verwijderen? Snijd een citroen in twee en wrijf je keukenkraan of douchekop in met het vruchtvlees. Knijp af en toe in de citroen zodat ook het sap kan inwerken op de kalkaanslag. Laat enkele minuten inwerken en spoel af. Schrob eventueel de resterende kalk weg met een tandenborstel of sponsje.

Gebruik zuiveringszout en gedistilleerd water

Maak een mengsel van het zout en het water. Bevochtig een microvezeldoekje met dit sopje en dep er voorzichtig de kalkaanslag mee weg. Spoel je kraan af met gedistilleerd water. Het voordeel van gedistilleerd water ten opzichte van kraantjeswater is dat het geen kalkaanslag veroorzaakt. Je kan gedistilleerd water kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Koop een nieuwe kraan

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan en de kalk te verwijderen van je kraan? Ga dan na of je budget het toelaat en koop een nieuwe kraan. Het is de ideale gelegenheid om te kiezen voor een nieuwe stijl, materiaal of kleur. Misschien droomde je al langer van een elegante, gepoedercoate zwarte keukenkraan of een gouden kraan voor de wastafel in het toilet? Dan is het nu je kans!

Gerelateerde artikelen

Back to top button