DIY

Is het goedkoper om zelf een huis te bouwen?

Zelf een huis bouwen is een droom voor veel mensen, maar de meeste mensen zijn bang voor alles wat erbij komt kijken. Je moet met veel dingen rekening houden, maar je hebt geen tussenpersoon een bouwbedrijf moet natuurlijk zelf ook geld verdienen, dus worden de prijzen van de huizen ook hoger. Maar is dat wel zo? In dit artikel vertellen we of het goedkoper is om zelf een huis te bouwen.

Is zelf een huis bouwen goedkoper dan door een bouwbedrijf?

Als je zelf een huis gaat bouwen, scheelt het qua kosten niet echt heel veel met wanneer een huis wordt gebouwd door een bouw bedrijf. Wel kan het zo zijn dat de prijs kwaliteit verhouding beter is dan wanneer een bedrijf een heel bouwproject bouwt. Daarnaast krijg je met zelf een huis bouwen meer ruimte dan wanneer je het via een bouwproject koopt. Als je namelijk meer ruimte wilt en je zit in een bouwproject, moet je voor elke extra meter veel geld bijbetalen. Dat is niet zo met zelfbouw, dus in dat opzicht is het zeker goedkoper om zelf een huis te bouwen. 

Voordelen van zelf je huis bouwen

Er zitten aardig wat voordelen aan het zelf bouwen van je huis. Zo heb je onder andere veel meer vrijheid, want je bepaalt zelf hoe de ruimtes gebouwd worden en welke afmetingen je wilt hebben. Als je een huis koopt uit een bouw project, heb je deze vrijheid niet. En als je wel iets wilt veranderen, kan dit vaak tegen heel veel bijbetaling. Daarnaast is dus de prijs kwaliteit verhouding beter als je zelf bouwt, in plaats van een serie bouwprojecten. Houd er wel rekening mee dat je soms wel aan bepaalde voorwaarden van de wijk moet voldoen. Sommige wijken moeten namelijk voor een bepaald percentage groen zijn, waardoor je bijvoorbeeld een groene heg als afscheiding moet plaatsen in plaats van een schutting. Je kunt de wijkplannen opvragen bij de gemeente. 

Je huis ontwerpen

Je hebt veel vrijheid over het ontwerp van je huis en op die manier kun je de woning helemaal naar je eigen smaak maken. Je kunt hier speciale 3D programma’s voor gebruiken, zodat je heel realistisch kunt ontwerpen. Vind je dit te spannend of heb je hier liever wat hulp bij? Dan kun je altijd een architect of een ontwerper in de arm nemen om samen een ontwerp te maken. Jij geeft dan je wensen aan en zij weten vaak wat wel of niet kan. Zo weet je zeker dat jouw ontwerp ook echt gaat lukken voordat je begint aan de bouw. Vooral op een vrijstaande plek heb je veel vrijheid om je huis helemaal naar jouw wensen te ontwerpen. Je huis ontwerpen zorgt ervoor dat het echt jouw plek wordt en daar wil je vast niet meer weg!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button