Tuin

Waarom je boomschors in de tuin moet gebruiken

Boomschors is net zoals cacaodoppen een populaire keuze voor mensen die hun tuin willen verfraaien en het vochtgehalte van de bodem willen reguleren. Maar wat is boomschors precies en wat zijn de voordelen ervan? In dit blog gaan we dieper in op de functie van boomschors in de tuin en geven we tips over hoe je het kunt gebruiken.

Wat is boomschors en hoe wordt het gemaakt?

Boomschors is het oppervlakkige laag van de stam van een boom, inclusief de bast en de takken. Het wordt vaak gebruikt als mulch in de tuin, omdat het helpt om het vochtgehalte van de bodem te reguleren en tegelijkertijd de sierwaarde van de tuin verhoogt. Boomschors wordt gemaakt door bomen te kappen of te snoeien, waarna de stammen en takken worden gehakt tot kleine stukjes. De stukjes worden vervolgens gedroogd en gezeefd om te zorgen dat ze de juiste grootte hebben voor gebruik als mulch.

Voordelen van boomschors als mulch

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van boomschors als mulch:

  • Het reguleert het vochtgehalte van de bodem: boomschors helpt om het vocht in de bodem vast te houden, zodat je planten minder vaak hoeft te worden gewatered. Dit is goed voor het milieu en voor je portemonnee, omdat je minder water hoeft te verbruiken.
  • Het beschermt de bodem: boomschors kopen kan helpen om de bodem te beschermen tegen verdamping, erosie en onkruidgroei. Dit kan helpen om de bodem gezond te houden en tegelijkertijd zorgen voor een mooiere tuin.
  • Het verhoogt de sierwaarde van de tuin: boomschors heeft een natuurlijke uitstraling en kan een mooie aanvulling zijn op de tuin. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je tuin past.

Hoe gebruik je boomschors in je tuin?

Om boomschors te gebruiken in je tuin, volg je de volgende stappen:

  1. Maak de bodem rond de planten vrij van onkruid en andere obstakels. Dit kan je doen door te wieden of door het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen.
  1. Strooi de boomschors rond de planten, zorg ervoor dat de boomschors ongeveer 5 tot 7,5 cm dik is. Het is aan te raden om de boomschors te strooien tot ongeveer een halve meter rondom de planten, zodat de bodem volledig bedekt is.
  1. Gebruik een hark of een ander gereedschap om de boomschors aan te drukken en te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de boomschors beter aan de bodem blijft zitten en dat het vocht beter vastgehouden wordt.
  1. Geef de planten water, zodat de boomschors vocht kan opnemen. Zorg ervoor dat je de planten voldoende water geeft, zodat ze gezond blijven groeien. Houd er rekening mee dat de boomschors ervoor zorgt dat het vocht langer in de bodem blijft, dus je hoeft de planten minder vaak te water geven dan normaal.

Het is belangrijk om de boomschors regelmatig te inspecteren en bij te vullen als het nodig is. Als de boomschors te dun wordt, kan het vocht uit de bodem verdampen en kan het moeilijker worden om onkruid te bestrijden. Als de boomschors te dik is, kan het moeilijk worden voor de planten om vocht op te nemen en kan het onkruid beter groeien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button