Woonruimtes

Je open trap dichtmaken: wat zijn de voordelen?

Veel moderne woningen hebben een open trap als eyecatcher. Dit ontwerp heeft tal van voordelen: de open trap vergroot de ruimte, laat meer licht door en creëert daarmee een gevoel van luchtigheid en ruimtelijkheid. Toch zijn er situaties waarbij een gesloten trap meer gewenst is, bijvoorbeeld vanwege de veiligheid van huisdieren en kleine kinderen.

Wil je graag je open trap of spiltrap dichtmaken, maar ben je benieuwd naar de stappen die je moet nemen om deze klus tot een succesvol einde te brengen? Lees dan snel verder, want in dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het dichtmaken van een open trap.

Waarom is het goed om je open trap dicht te maken?

Een open trap – een trap zonder stootborden – geeft een ruimtelijk effect en maakt de trap minder massief. Vooral in de woonkamer kan een open trap mooi integreren in het interieur. Maar er zijn ook enkele nadelen die je moet afwegen:

  • Stof dwarrelt sneller naar beneden wanneer je op de trap loopt;
  • Warmte ontsnapt gemakkelijker naar boven;
  • Er is geen ruimte voor een toilet of trapkast onder de trap;
  • Huisdieren en kleine kinderen kunnen tussen de traptreden vallen of achter de treden blijven haken.

Hoe laat je een spiltrap dichtmaken?

In sommige woningen tref je een spiltrap – oftewel een wenteltrap – aan. Dit type trap lijkt op een open trap, maar draait om een centraal punt. De treden van een spiltrap zijn doorgaans niet aan de muur bevestigd, waardoor de gehele constructie minder stabiel is dan bij een gewone trap. Daarnaast heeft een spiltrap een cirkelvormige structuur, waardoor er geen ruimte is voor bijvoorbeeld een trapkast of toilet (en ook niet om die aan te leggen). Gelukkig bestaat er wel de mogelijkheid om een traprenovatie uit te voeren. Bij zo’n renovatie worden de treden vervangen door nieuwe exemplaren die tot aan de muur doorlopen en daar stevig zijn verankerd. Op deze manier wordt de wenteltrap niet alleen veiliger, maar krijgt die ook een eigentijds uiterlijk dat perfect past bij jouw woning.

Wie kan je trap renoveren?Ben je op zoek naar een expert in traprenovatie? Dan ben je bij Stairz.nl aan het juiste adres. De monteurs van deze traprenovatie-specialist nemen alles wat ze nodig hebben mee naar je huis, zodat je zelf niets hoeft te regelen. Na de renovatie zorgen ze er bovendien voor dat alles weer netjes wordt opgeruimd. Zo geniet je direct van je vernieuwde trap zonder dat er rommel achterblijft. Twijfel daarom niet langer en maak vandaag nog een afspraak met de ervaren monteurs van Stairz.

Gerelateerde artikelen

Back to top button