KeukenWoonruimtes

Klaar met al dat gas? Installeer een inductie kookplaat

Story Highlights
  • Koken op gas is niet meer nodig met de inductie kookplaat
  • Milieuvriendelijke en duurzame manier van koken
  • Inductie kookplaat biedt veel veiligheid

Ben jij ook helemaal klaar met gas? Weet dan dat er een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief is voor koken op gas; installeer gewoon een inductie kookplaat. Een inductieplaat is relatief zuinig en dat ga je zeker merken aan je rekening voor gas, licht en water. En zo heeft koken zonder gas nog wel meer voordelen.

Uitwendig magnetisch wisselveld tussen pan en vuur

Veel mensen weten niet beter dan dat er op gas gekookt wordt. Tegenwoordig kun je echter ook prima uit de voeten met een inductie kookplaat. Deze wordt verwarmd middels inductieverhitting. Er ontstaat een uitwendig magnetisch wisselveld tussen de pan en het vuur. Er volgt vervolgens verhitting door de wervelstromen die ontstaan. Inductie werkt met een magnetisch veld. Op die manier gaat er geen warmte verloren en gaat alle beschikbare energie naar de pot of de pan. Dat is ook de reden dat het rendement gewoon heel erg groot is. Dat ga je – zeker over langere termijn- merken aan je portemonnee.

Inductie kookplaat is snel op de juiste temperatuur

Een inductieplaat is helemaal vlak. Dat maakt het ook een gemakkelijk product in onderhoud. Bovendien werk je een stuk veiliger met een inductie kookplaat. Op het moment dat je de pan of pot van het vuur haalt, stopt de inductie kookplaat met verwarmen. Dit is wel zo veilig, zeker als je kleine kinderen thuis hebt. Ook veilig is de aanwezigheid van een overkookbeveiliging, terwijl ook de warmte vaak prima te regelen is, Een inductie kookplaat is bovendien snel op de gewenste temperatuur. Dat geldt voor zowel het opwarmen en afkoelen. Met een inductie kookplaat is de kans op verbranding zo goed als nihil.

Schakel voor de installatie een professional in

De nadelen zijn klein, al kan het wel zijn dat niet al je kookpotten en pannen op een inductiekookplaat te gebruiken zijn. Dit kun je heel simpel testen met een magneet. Blijft de magneet aan de pan kleven, dan is ie geschikt voor de inductie kookplaat. Dan over het inductie kookplaat installeren. Omdat je de kookplaat het liefst netjes in het keukenblad weggewerkt wilt hebben en je gaat werken in de meterkast doe je er verstandig aan om de installatie over te laten aan een professional. Het is namelijk beter een aparte groep voor de inductie kookplaat in de meterkast aan te leggen. Alleen als je daar veel ervaring mee hebt zou je kunnen overwegen zelf te installeren. Bel in andere gevallen de specialist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button