Keuken

Kunststof achterwand keuken; dé nieuwste trend

Story Highlights
  • HPL als achterwand: modern en goedkoop
  • Perspex als achterwand
  • Dibond als achterwand: veelzijdig en uniek
  • Nooit vervelen door spetters in de keuken

De keuken is niet langer een aparte ruimte, alleen ontworpen volgens de daadwerkelijke voordelen van het bereiden van maaltijden. In een moderne woning is de keuken geïntegreerd met de woonkamer en eetkamer. Daarom wordt de esthetische indeling van de kamer steeds belangrijker. De kunststof achterwand kan hierin een belangrijke rol spelen.

Tegels spelen al meer dan 100 jaar een rol bij het tegengaan van spatten in de keuken. Maar nu is het tijd om afscheid te nemen van het keramische rooster van staand applaus. Moderne kunststof panelen bieden minstens dezelfde beschermende eigenschappen als keramische tegels, waaronder vochtbestendigheid, vetbestendigheid, vlekbestendigheid en hittebestendigheid. En ze kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt. Aan de andere kant straalt de kunststof achterwand meer elegantie uit, waardoor er meerdere mogelijkheden zijn om diepte te creëren, licht te laten versmelten en thema’s te creëren. Ook zijn kunststof materialen gemakkelijker te gebruiken en te verwijderen, waardoor nieuwe wensen sneller en goedkoper kunnen worden gerealiseerd. HPL, Perspex en Dibond zijn drie soorten kunststof panelen die zeer geschikt zijn als achterwand van de keuken.

HPL als achterwand: modern en goedkoop

HPL is de afkorting van High Pressure Laminate, een laminaat dat onder zeer hoge druk wordt gecomprimeerd met een harde melaminehars toplaag. Dit materiaal staat ook bekend als Trespa (merknaam van de toonaangevende fabrikant) en bij gebruik als achterwand is de dikte meestal iets minder dan een halve inch. HPL is zeer kras- en slagvast, is bestand tegen hoge keukentemperaturen en kan de meest intensieve schoonmaakwerkzaamheden aan.

HPL-platen zijn verkrijgbaar in verschillende moderne kleuren, tot een lengte van ongeveer 3 meter. Kleinere borden, al dan niet in verschillende kleuren, kunnen ook worden gecombineerd tot spatschermen voor de keuken. Als de wanden van de keuken of de bestaande achterwanden (tegels, etc.) glad zijn, kunnen de HPL-panelen daar direct op geplaatst worden. Met een sterke schroefafdichting aan de hoeken en randen staat het paneel decennia lang stevig vast. Indien er afwijkingen of oneffenheden in de muur zijn, kan eerst een houten frame worden gebruikt. De relatief lage prijs van materialen en eenvoudige accessoires maken HPL tot een bijzonder voordelige keuze.

Perspex als achterwand

Het gladde en gladde oppervlak van plexiglas geeft de keuken een gevoel voor mode. Deze borden zijn ook in diverse moderne kleuren te bestellen. U kunt kiezen voor transparante kleuren, ongeveer 90% zijn doorschijnende, opaalkleuren (lichtdoorlatendheid tussen 25% en 40%) en dekkende kleuren. Iedere keuken heeft zijn eigen charme. Het gebruik van kleurloos en transparant plexiglas kan bijvoorbeeld een perfect zicht behouden op de achterkant van een mooie bakstenen muur. Bij gebruik van opaalkleur zal de spatwand de diepte vergroten. De LED-verlichting tussen het plexiglas en de muur kan voor verbluffende effecten zorgen. Het ondoorzichtige plexiglas geeft de keuken karakter en eersteklas sfeer. Door de aanwezigheid van kunststof panelen zijn de gebruikelijke keukenlichteffecten onder de keukenkasten spectaculairder.

Plexiglas, ook wel altuglas, oroglas en PMMA genoemd, is veel lichter dan echt glas en bijna ongevoelig voor scheuren. Als spatscherm is het heel eenvoudig schoon te houden en in principe kan het tot in de keuken zelf meegaan. De dikte van deze platen is meestal 6 tot 8 mm en kan tot 3 meter lang zijn. Meerdere kleinere borden kunnen naadloos met elkaar worden verbonden. Vrij te combineren tussen verschillende kleuren en tussen transparante, opalen en ondoorzichtige lijnstukken. De prijs van plexiglas per vierkante meter is iets hoger dan die van HPL en er is enige vakkennis vereist om het te repareren. Maar het resultaat mag er zijn!

Dibond als achterwand: veelzijdig en uniek

Door Dibond of Alupanel als spatbescherming in de keuken te gebruiken, zijn deze mogelijkheden bijna onbeperkt. Dit materiaal is zeer geschikt om te bedrukken met de opdruk naar keuze. Bijvoorbeeld landschapspatronen, voedselgerelateerde ontwerpen of exquise keukentekst. Maar ook graniet-, hout- of tegeldruk is mogelijk. Creativiteit kan vrij worden gebruikt. Uiteraard kan Dibond ook zonder bedrukking als achterwand worden gebruikt. De lengte van deze platen kan oplopen tot 3 meter en er zijn diverse frisse kleuren en geborstelde aluminium platen.

De Dibond plaat bestaat uit een kunststof binnenlaag, die aan beide zijden is behandeld met een dun laagje aluminium. De aluminium coating roest nooit, is zeer hittebestendig en gemakkelijk schoon te maken. Het materiaal is met een dikte van 3 mm al erg hard, dus het gewicht is veel lichter dan HPL of plexiglas. Dibond kunststof panelen zijn eenvoudig te verlijmen op de bestaande achterwand (beton, tegels, kunststof).

Nooit vervelen door spetters in de keuken

Kunststof panelen zijn gemakkelijker te vervangen of aan te passen dan tegels. Dit biedt van tijd tot tijd mogelijkheden voor keukenupgrades zonder dat u hoeft te beitelen en schuren. U kunt de oude HPL-plaat losschroeven en knippen en vervolgens andere modellen op dezelfde lat gebruiken. In Dibond kun je zelfs het nieuwe bord eenvoudig op het oude bord lijmen.

Plexiglas, Dibond en HPL zorgen ervoor dat elke keuken een originele uitstraling heeft. De dagelijkse bezigheden van de zaal zullen je meer sfeer brengen en een diepe indruk achterlaten bij de gasten. Het is tijd om een ​​plastic achterwand in de keuken te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button