DIYSlaapkamer

Maak je eigen opklapbed!

Story Highlights
  • Opklapbed maken
  • Benodigdheden
  • Meten = weten

Ja, de titel zegt al alles. Waarom niet? Je houdt namelijk oceanen aan plek voor wat dan ook over wanneer je besluit om voor deze ruimtebesparende optie te gaan.

Om optimaal van jouw slaapkamer te genieten en überhaupt de ruimte in je huis, wil je die natuurlijk zo praktisch mogelijk indelen. Dat geldt helemaal wanneer je een nieuwe woning betrekt, waar je helemaal van voor af aan mag beginnen. Beschik je ook nog eens over een gedetailleerde plattegrond van je nieuwe optrekje, dan ben je helemaal de koning te rijk. Je hebt daarmee namelijk hét middel in handen om een schitterende indeling te maken! Die kun je uiteraard nog aanvullen met meubelen die jij nog moet bestellen maar waar je wel de afmetingen al van weet.

Ben je er alleen wel zeker van dat je in jouw woning alles kunt doen wat je wilt? Heb je genoeg ruimte voor alle kasten en de beoogde inhoud? En een plek om te kunnen zitten, liggen, werken en, kortom, leven? Daar wil je absoluut zeker van zijn voordat je de volgende stap zet. Dus kijk wat je van dit oppervlak kunt besparen op de meest slimme manieren. Wat neemt veel ruimte in en hoe kan dat worden verholpen? Eén van de grootste euvels is vaak het bed.

Maar ja, dat moet toch groot genoeg zijn om in te kunnen liggen? Zeker, maar wanneer je hem niet nodig hebt, zou je je ledikant maar wat graag achter de muur willen kunnen plakken. Goed nieuws: dat kun je ook. Het heet een opklapbed en staat in het Engels bekend als een Murphy bed. De Nederlandse naam zegt het al: dat klap je in – als in tegen de muur – wanneer je het niet gebruikt, zodat je de vrijgemaakte ruimte volop kunt benutten.

Waar je die koopt? Hoezo? beter nog maak je die helemaal zelf!

Benodigdheden

Hoog tijd om je gereedschapswagen te gaan plunderen, want je zult wel het een en ander nodig hebben. Maar allereerst is het verstandig om een bouwtekening te maken. Mocht je nou ook weer niet zo technisch zijn aangelegd, dan haal je die uit een boek of het internet, zolang het maar van een betrouwbare bron komt. Die bouwtekening laat je ook weten welke materialen je allemaal nodig hebt.

Meten = weten

Jij weet zelf het beste waar het opklapbed moet komen en hoe lang, breed en diep het dient te worden. Je kunt je houden aan de standaardmaten en ook de afmetingen die op de bouwtekeningen staan. Maar maak je daarin aanpassingen, bereken die dan wel door. Straks passen de planken en balken namelijk niet goed in elkaar en slaap je alsnog op de bank. Wees ook niet eigenwijs door op zaken vooruit te lopen of de volgorde van het bouwplan te veranderen. Iedere stap heeft zijn eigen plaats in een volgorde omdat die allemaal van elkaar afhangen. Werk daarom zo nauwkeurig en geduldig mogelijk, zodat je binnen de kortste keren kunt genieten van een opklapbaar bed!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button