DIYTuin

Maak een loungeset van pallethout!

Story Highlights
  • Maak een loungeset van pallethout!
  • Hout
  • Voorbewerken
  • Puntjes op de i

Tuinmeubelen? Daarover kun je twee dingen zeggen. Ten eerste zijn ze vaak schreeuwend duur. Maar ten tweede is het hartstikke leuk om ze helemaal zelf in elkaar te zetten!

De lente breekt aan. Het kwik daalt. Wolken pakken hun koffers en vogels keren juist terug van vakantie. Langzaam maar zeker wint de zon haar zelfvertrouwen terug en durft zich schoorvoetend en langzaam maar zeker weer te laten zien. Dat betekent dat de periode waarin jij heerlijk buiten zit en van jouw prachtige tuin geniet ook weer aanbreekt! Dus veeg dat terras schoon, controleer of je overkapping en/of parasol nog goed werkt en zet de meubels buiten die de hele winter binnen hebben gestaan!

Althans, in dit voorbeeld gaan we er wel vanuit dat je van dit alles ruimschoots voorzien bent. Wellicht is er het een en ander dat je nog wilt veranderen. Nieuwe tegels of een prachtige vlonder als oppervlak. Had je al een overkapping? Dier kunnen we je aanbevelen, want dan hoef je onder welke weersomstandigheden dan ook nooit meer naar binnen te vluchten. En dan zijn er nog de meubelen waarop jij met je gezin, vrienden of familie gezellig op wilt kunnen plaatsnemen. Misschien bezat je die al maar ben je die behoorlijk zat geraakt/ Of vallen ze uit elkaar. En wellicht ben je überhaupt op zoek naar iets op dat gebied dat veel beter bij je past.

Correctie: waarom maak je dat niet gewoon zelf?

Hout

Om je eigen tuinmeubelen in elkaar te zetten heb je naast een gezonde portie enthousiasme ook een heleboel materiaal en gereedschappen nodig.Je meubelen moeten tegen een stootje kunnen, dus die maak je natuurlijk het liefste van hardhout. Dat gaat heel lang mee en is opgewassen tegen de elementen. Natuurlijk moet je er goed zorg voor dragen, maar je kunt je meubelen wel gewoon buiten laten staan. Kies ruim voldoende pallets uit om er precies zoveel meubelen van te kunnen maken als je zelf wilt. Je hebt de optie om vanuit een bestaand plan te werken of er zelf eentje te tekenen. Maar ga niet uit de losse pols werken, want dan wordt het resultaat schots en scheef. Dat ziet er wellicht kunstzinnig uit, maar ‘t is niet zo praktisch.

Voorbewerken

Het is van groot belang dat het hout in de juiste staat is om in meubels te kunnen worden omgetoverd. Dus zul je een schuurmachine of schuurpapier bij de hand moeten hebben. Zet daarna het hout in de beits om de duurzaamheid te kunnen garanderen. Vervolgens houd je je volledig aan het plan voor de meubels, die je in elkaar zet met roestvrijstalen schroeven.

Puntjes op de i

Kijk, je kunt met schroefhoeken simpelweg pallets aan elkaar monteren en zo stoelen, banken en tafels opbouwen. Of je pakt het nog uitgebreider aan, zaagt die pallets uit elkaar en maakt die meubels helemaal je eigen. Dat bepaal je helemaal lekker zelf. Zorg er in ieder geval wel voor dat de sfeer helemaal overeenkomt met jouw wensen. Dat doe je door accessoires toe te voegen die helemaal passen bij de uitstraling die jij neer wilt zetten. Denk bijvoorbeeld aan kussentjes, kaarsenhouders, lantaarns en andere decoratie. Zo wordt je terras uiteindelijk helemaal van jou!

Gerelateerde artikelen

Back to top button