Algemeen

Renoveer naar een EPC-score die overeind blijft in de toekomst

Koop je vandaag een woning die niet energiezuinig is, dan ben je verplicht om te renoveren. En het is meestal zo dat de oudere woningen sowieso niet binnen de getolereerde categorie vallen die de overheid vandaag oplegt. Bovendien zal je in een getrapt systeem moeten evolueren naar een klimaatneutrale woning. Hoe je dat kan doen, lees je in deze blog.

EPC wat?

Hoe energiezuinig een woning is, wordt beschreven in het EPC-certificaat (energieprestatiecertificaat). Op basis van verschillende parameters zoals isolatie, ventilatie en beglazing wordt een score toegekend. Hoe hoger de score, hoe slechter de woning presteert qua energiezuinigheid. In cijfers wordt het energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (kwh/m²) per jaar. Naast de cijfermatige score wordt er ook een letter toegekend. De norm voor 2050 is vastgelegd op een EPC-score A. Dit kan nog ver weg lijken maar om je woning naar een lagere EPC-score te krijgen, zijn er wel wat investeringen noodzakelijk. Op termijn renderen deze investeringen wel doordat de energiefactuur een stuk lager zal zijn dan voorheen.

Renovatie

Stel dat je vandaag een woning koopt met EPC-certificaat F, dan zal je er bij de verkoop of overdracht op gewezen worden dat deze score minstens moet verbeteren naar EPC-label C. Het is een minimum dus kun je maar beter onmiddellijk kiezen voor een grondige renovatie waarbij je EPC-score zo laag mogelijk is. Maar hoe pak je dat aan? 

Allereerst zal je in de woning heel wat voorbijgestreefde technologieën aantreffen die je het beste meteen kunt vervangen. Een oude elektriciteitskast, verwarming op mazout, enkele beglazing, … het heeft ongetwijfeld zijn beste tijd gehad. Vandaag denk je beter in termen als zonnepanelen, windmolens, een warmtepompboiler en een thuisbatterij. Deze nieuwe technieken zijn een pak minder energieverslindend en halen de EPC-score drastisch naar omlaag.  Hoewel het vaak wat ingrijpender werken vraagt, is het de eerste voorwaarde om comfortabel te wonen én de normen te halen. 

Nieuwbouw

Kriebelt het om eindelijk je droom van een nieuwbouwwoning waar te maken, dan moet je weten dat de norm vandaag ligt op een BEN (bijna energieneutraal) niveau. Om dat te kunnen halen wordt er vrijwel altijd gekozen voor een warmtepomp om energie op te wekken. Bovendien kan de isolatie van bij het begin meegenomen worden in het ontwerp en de effectieve bouw door de architect die er zeker zal over waken dat je bijna energieneutraal woont in je nieuwe stekje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button