Onderhoud

Vijf belangrijke schoonmaakklussen die je niet mag vergeten

We kennen allemaal de standaard klussen die in huis moeten gebeuren. Stofzuigen, afwassen, de badkamer schoonmaken en de was doen zijn zaken waar we ons wekelijks mee bezighouden. Er zijn veel schoonmaakklussen in huis die over het hoofd worden gezien. In dit blog helpen wij je herinneren aan de vijf klussen die wel wat extra aandacht verdienen. 

1. Ventilatoren stofvrij maken

In de badkamer zijn ventilators, deze worden vaak vergeten met de schoonmaak. Het is belangrijk dat deze stofvrij worden gemaakt, anders beginnen ze erg veel geluid te maken en wordt het lastiger om de badkamer te luchten. Het is belangrijk om de roosters van de ventilator los te halen en vervolgens met de stofzuiger deze schoon te maken. Daarna kan je hem altijd even afwassen. Zo werken je ventilatoren weer perfect! 

2. Leidingwater ontkalken

In het leidingwater zitten mineralen, calcium en magnesium. Deze mineralen zorgen voor kalk waardoor er kalkaanslag ontstaat. Deze aanslag kan binnen huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en waterkokers zitten, maar ook binnen je douchekop. Het is nodig om deze apparaten regelmatig te ontkalken om de levensduur te verbeteren. Bij dagelijks gebruik is maandelijks ontkalken verstandig. Geen zin en tijd om te ontkalken? Dan is het handig om een waterontharder aan te schaffen. Hierdoor wordt al het water wat het huis binnenkomt onthard waardoor kalk niet meer vast gaat zitten. H2opro biedt een goede betaalbare oplossing die overal is te installeren en zelf geen onderhoud vraagt. 

3. Het doucheputje 

Niet het meest leuke werk, maar wel belangrijk. Een doucheputje wat niet regelmatig wordt schoongemaakt kan erg gaan stinken en verstoppen. Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd haren te verwijderen en het putje te laten doorlopen. Draai het rooster open en maak vervolgens het vuil los, gebruik hiervoor eventueel een oude tandenborstel of een schroevendraaier. Besluit je het putje met je handen schoon te maken, dan is het een aanrader om een schoonmaakhandschoenen te gebruiken. 

4. De droger 

Schone was gaat in de droger. Daardoor vergeten we dat de droger ook af en toe een schoonmaakbeurt nodig heeft. Het resterende stof weghalen uit het filter is hierbij niet genoeg. Het stof en de resterende pluisjes verspreiden zich namelijk door de droger waardoor deze zelfs in de brand zou kunnen vliegen. Niet alleen komen de resten terecht in het filter, ook kunnen de resten in de randen van de droger, achter het rubber en rondom de condensor terecht komen. Het is handig om met een smal opzetstukje van je stofzuiger eens in de zoveel tijd je droger helemaal stofvrij te maken. 

5. De oven reinigen

De oven is een makkelijk apparaat om eten mee te verwarmen, alleen vergeten we deze vaak schoon te maken. Hierdoor kost het schoonmaken ervan veel tijd. Al het ingebrande vet en aangekoekte resten blijven hierdoor plakken. Gebruik voor het reinigen van de oven speciale ovenreiniging of afwasmiddel en zorg dat er geen vocht of schoonmaakmiddel in het elektrische gedeelte bij de ventilator komt. Hopelijk hebben we je een handje op weg geholpen, nu is de vraag: wanneer ga jij deze klussen oppakken?

Gerelateerde artikelen

Back to top button