Trends

Waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel?

Als je op zoek bent naar een nieuwe bureaustoel, dan komt daar best wel wat bij kijken. Het is niet alleen belangrijk dat de stoel er mooi en professioneel uitziet, maar hij moet uiteraard ook gewoon lekker zitten. En – dit is misschien wel het allerbelangrijkste – ergonomisch zijn. Bureaustoel ergonomie, wat wordt daar eigenlijk precies mee bedoeld? Hoe weet je of een bureaustoel ergonomisch is? In dit artikel vertellen we exact waar je op moet letten. 

Wat is een ergonomische bureaustoel? 

Een ergonomische bureaustoel is speciaal ontwikkeld om het lichaam te ondersteunen. Wat veel mensen niet beseffen is dat langdurig zitten eigenlijk helemaal niet bij de mens past. Een mens moet in beweging zijn. We zijn niet gemaakt om constant te zitten. Dan worden de spieren en gewrichten veel te zwaar belast. 

Toch ontkom je hier niet altijd aan. Dat zie je duidelijk bij een zittend beroep. Je moet wel langdurig zitten om je werk uit te kunnen oefenen. De enige manier om je lichaam hierbij te ondersteunen is door goed op de ergonomie te letten. Een ergonomische bureaustoel biedt voldoende ondersteuning en geeft ruime bewegingsvrijheid aan de gebruiker. Bovendien is er bij het ontwerp van de stoel rekening gehouden met de verschillende lichaamshoudingen en posturen van mensen. 

De voordelen op een rijtje 

Inmiddels is duidelijk wat een ergonomische bureaustoel is. Maar wat levert het je precies op? Ergonomische bureaustoelen bieden ongelooflijk veel voordelen voor de gebruiker. Wist je dat het bovendien voor werkgevers ook verplicht is om een ergonomische werkplek te bieden? Als jouw werkplek dus niet ergonomisch genoeg is, mag je hier melding van maken bij je werkgever. Hij is verantwoordelijk voor de ergonomie binnen de werkomgeving. Ook als hij jou verplicht om enkele dagen vanuit huis te werken, moet er budget vrijgemaakt worden om thuis een ergonomische werkplek te creëren. 

Maar waarom is ergonomie dan zo belangrijk? Wat levert het je op? We zetten de voordelen kort op een rijtje:

  • Hogere productiviteit: door minder lichamelijke ongemakken kun je je beter focussen op de nodige taken
  • Veel meer comfort tijdens het zitten
  • Voldoende bewegingsvrijheid tijdens het zitten: het lichaam wordt niet gedwongen in een bepaalde positie 

Waar let ik op?

Een bureaustoel mag pas ergonomisch worden genoemd als deze aan enkele strenge voorwaarden voldoet. Als je er zeker van bent dat de stoel ergonomisch is, is er verder nog maar weinig nodig om een goede keuze te maken. Nu hangt het enkel nog af van smaak. Het oog wil immers ook wat. Denk bij het kiezen van de juiste bureaustoel bijvoorbeeld aan de kleur, het materiaalgebruik en de vormgeving. 

Wees je ervan bewust dat de bureaustoel best intensief gebruikt gaat worden. Daarom is het des te belangrijker dat de stoel van goede kwaliteit is. Let dan ook op de garantieperiode en houd rekening met de gebruiksduur. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button