Tuin

Waarom een borderrand onmisbaar is in jouw tuin!

Ben jij bezig met het aanleggen van een nieuwe tuin, of wil je een keer wat anders in je tuin? Denk dan eens aan het plaatsen van een borderrand. Een borderrand geeft jouw tuin een strakke uitstraling en tegelijkertijd voorkomt het problemen zoals verzakkingen. Borderranden zijn erg populair en ook nog eens gemakkelijk zelf te plaatsen.

De voordelen van een borderrand

Borderranden dragen bij aan de visuele aantrekkelijkheid van de tuin. Door de borderranden kun je gemakkelijk diverse delen van de tuin onderscheiden, zoals bloembedden, gazons en andere beplante gebieden. Het aanbrengen van borderranden vergemakkelijkt het tuinonderhoud doordat ze duidelijke grenzen stellen tussen verschillende gebieden. Daarnaast dragen borderranden bij aan de stabiliteit van verhoogde bloembedden en voorkomen ze grondverzakking door ondersteuning te bieden en wegspoeling te voorkomen. 

Verschillende soorten borderranden

Er zijn verschillende soorten borderranden verkrijgbaar, elk met zijn eigen stijl en functie:

Cortenstaal

De populairste borderranden zijn de cortenstaal borderranden. Deze zijn voorzien van een roestkleur, die zorgt voor een stoere uitstraling. Cortenstaal vereist minimaal onderhoud in vergelijking met andere materialen. Omdat het ontworpen is om te roesten, hoeft het niet geverfd of behandeld te worden. Door gebruik te maken van het handige systeem schuif je eenvoudig de delen van de border in elkaar, waardoor je zelf een cortenstalen border van elke gewenste lengte kunt creëren. Deze borders zijn flexibel, waardoor het mogelijk is om zelf bochten en hoeken te vormen.Daarnaast is cortenstaal bestand tegen extreme weersomstandigheden, variërend van intense zonneschijn tot regen en vorst. Ook is cortenstaal volledig recyclebaar.

Cortenstaal

Kunststof

Kunststof borderranden zijn zeer flexibel en zijn daardoor makkelijk te gebruiken bij kronkelende paden of ronde bloemenperken. Kunststof rot niet en zal dus zeer lang in goede staat blijven. Ook zijn deze borderranden over het algemeen licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk te hanteren is bij installatie. Kunststof borderranden zijn in vergelijking met de andere opties vaak het meest voordelig. Daarnaast worden deze borderranden gemaakt van gerecycled materiaal. Kunststof borderranden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten.

Kunststof

Beton

Betonnen borderranden, ook bekend als opsluitbanden, worden vaak geplaatst om een strakke en eigentijdse afwerking te realiseren, met name voor toepassingen zoals tuinpaden, grindpaden, kunstgras, bestrating of terrassen. Beton staat bekend om zijn duurzaamheid, hoge stevigheid en vermogen om alles keurig op zijn plaats te houden. Het enige nadeel is dat beton niet flexibel is en daarom alleen geschikt is voor het aanleggen van rechte secties.

Gerelateerde artikelen

Back to top button