KeukenOnderhoud

Wat kun je doen als je keukenafvoer verstopt zit?

De afvoer van je keuken kan gemakkelijk verstopt raken. De etensresten die je wegspoelt door de afvoer zitten vol vetten die kunnen ophopen in de leidingen. Hoewel het dus veel voorkomt is het oplossen van een ontstopping geen leuk klusje. Wat kun je dus doen om een ontstopping te voorkomen en wat moet je doen als je er toch een hebt?

Hoe kun je een verstopping voorkomen

Bij een verstopping geldt het mantra voorkomen is beter dan genezen, dit doe je door de volgende gemakkelijke tips toe te passen. 

  1. Heet water

Spoel regelmatig puur, heet water door je afvoer heen. Heet water kan vetten in de leidingen oplossen of meenemen. Door regelmatig bewust de hete kraan te laten lopen, zorg je er dus voor dat de leidingen schoon blijven.
Wil je echt goed resultaat? Spoel dan je koffieprut door de leidingen. Koffieprut vermengd met heet water spoelt het hardnekkige vuil moeiteloos weg. 

  1. Jus, bakvet en frituurvet 

Je hebt heerlijk gegeten, maar je moet nog wat met het bakvet, de jus of het frituurvet. De logische optie lijkt dan om de pan af te spoelen onder de kraan en zo het vet te verwijderen. Dit is zeer slecht voor je leidingen. Opgehoopt vet is de grootste veroorzaker van verstoppingen. Gebruik daarom altijd keukenpapier om je pan uit te vegen of gooi overtollig vet in een lege fles en breng deze naar de milieustraat. 

  1. Gebruik een zeef

Gebruik in de keuken altijd een zeefje. Deze kan etensresten opvangen die je vervolgens gemakkelijk weg kunt gooien. Zo komen er geen al te grote stukken etensresten in de leidingen terecht die daar kunnen ophopen en tot een verstopping kunnen leiden. 

Zelf de verstopping aanpakken

Heb je toch een verstopping en wil je deze zelf aanpakken? Zorg dan dat je een ontstopper in huis hebt. Laat een laagje water staan in je wasbak. Plaats je ontstopper op het putje en maak pompende bewegingen. Vervolgens trek je de ontstopper los en kijk je of het water doorloopt. Heeft dit geen resultaat? Dan kun je proberen om soda te mengen met warm water en deze door de leidingen te laten lopen. 

Specialistische hulp

Heb je last van een zware verstopping? Dan is het noodzaak om een specialist in te huren. Een goede specialist vind je op rioolprobleemkwijt.nl. Dit is een verzamelplatform voor alle loodgieters. Rioolprobleemkwijt.nl koppelt jou snel aan een loodgieter in de buurt. Zo hoef je nooit lang te wachten op hulp en ben je snel van je probleem af. Extra voordeel, de loodgieters worden van te voren ook allemaal gescreend. Zo weet je zeker dat er een betrouwbare loodgieter bij jou aan de slag gaat. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button