Woonruimtes

Woning verkopen? Schakel een immokantoor in!

De vastgoedmarkt zit in de lift. Met als gevolg dat de prijzen de afgelopen jaren flink de hoogte in geschoten zijn. De opeenvolgende lockdowns hebben heel wat mensen doen beslissen om hun woning in de stad in te ruilen voor wat meer buitenruimte. Je kan je huis of appartement zelf verkopen of via een notaris gaan. Maar veruit de meest populaire manier om vastgoed te verkopen is via een immokantoor.

Hier zijn alvast 6 goede redenen om voor een vastgoedmakelaar te kiezen.

Erkend beroep

Voor je jezelf vastgoedmakelaar mag noemen, moet je een uitgebreide opleiding volgen en lid worden van de BIV, het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars. Wanneer je met een erkende makelaar in zee gaat, weet je dus zeker dat je een goede kwaliteit en dienstverlening mag verwachten.

Lokale markt

De regio waarin je wil verkopen kan heel erg verschillen en wie heeft daar een beter zicht op dan je vastgoedmakelaar? België is heel divers en het vastgoedlandschap loopt enorm uiteen. Eenzelfde woning kan zo maar even 100.000 EUR in prijs verschillen tussen een immokantoor in Gent en eentje in Ronse. Je vastgoedmakelaar kent de markt en weet perfect wat jouw woning waard zal zijn.

Onderhandelen

Een woning verkopen, daar komt heel wat stress bij kijken. De prijsonderhandelingen kunnen zenuwslopend zijn. Een vastgoedmakelaar is een geboren onderhandelaar, heeft heel wat ervaring en kan een belangrijk stuk van de prijsonderhandelingen in jouw naam voeren.

Correcte prijs

Het is van belang om meteen de juiste prijs op je vastgoed te plakken. Je wil natuurlijk niet onder de prijs verkopen, maar het is ook heel verleidelijk om je woning te duur op de markt te zetten. En dat heeft meer nadelen dan je zou denken. Zo kan het heel wat langer duren voor je vastgoed verkocht geraakt omdat je door de prijs geen geschikte kopers aantrekt. Een makelaar kan je perfect adviseren over de prijs en ervoor zorgen dat je woning snel en voor de juiste prijs verkocht raakt.

Wettelijk in orde

Bij de verkoop van een woning moet je aan heel wat wettelijke bepalingen voldoen. Zo moet je een EPC-certificaat, een bodemattest en een keuringsbewijs van de elektrische installatie kunnen voorleggen. Een vastgoedmakelaar is de perfecte adviseur die je door deze administratieve wirwar kan loodsen.

In de kijker

Tot slot plaats je met een immokantoor onder de arm je woning veel meer in de kijker. Een immokantoor heeft doorgaans een heel breed netwerk en vaak een database van potentiële kopers. Zo bereik je heel wat meer mensen dan wanneer je zelf je woning te koop gaat zetten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button