Onderhoud

Zo kun je het dak van jouw huis eenvoudig waterdicht maken

Ben je van plan om de dakbedekking van jouw huis zelf aan te brengen? Voor het plaatsen van EPDM-dakbedekking hoef je geen enkele ervaring te hebben. Het kan eenvoudig direct verlijmd worden, waardoor je dit heel gemakkelijk zelf kunt doen. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf dakfolie van EPDM kunt aanbrengen om een dak waterdicht te maken. 

Wat is EPDM?

Door de unieke eigenschappen is EPDM, een duurzaam synthetisch rubber, in elk klimaat de ideale dakbedekking. Steeds vaker wordt er folie van epdm ingezet voor renovatieprojecten, bijvoorbeeld voor het wind- en waterdicht maken van daken, gevels, kozijnen, naden en voegen. Het materiaal is geschikt voor zowel lichte hellende, als platte daken. Ben je van plan om een dakgoot te repareren? Breng een strook aan in een houten of zinken goot, die je desgewenst kunt afwerken met een speciale kraaltrim. Binnen een mum van tijd beschik je over een waterdicht dak!

Contactlijm 

Wanneer je een afwijkende maat hebt, dan kun je overwegen om brede afmetingen epdm folie op rol aan te schaffen. De verlijming komt tot stand met behulp van een contactlijm voor randen en opstanden, bij voorkeur in combinatie met een speciale kit. Overigens kun je met deze lijm eveneens alle naadverbindingen van een dakdoorvoer of dakafvoer waterdicht afwerken. Moet je grote hoeveelheden verwerken? Dan is EPDM-lijm in een drukvat de ideale oplossing: hiervoor heb je geen stroom of compressor nodig. 

Zelf dakgoot bekleden

Hoewel de stroken van EPDM eenvoudig zelf te plaatsen zijn, is het verstandig om voor Europees EPDM te kiezen. Dat wordt      geproduceerd zonder de toevoeging van talk. Het leggen gaat daardoor heel simpel, want je hoeft het namelijk niet aan te brengen met primers of flashing tape. Overigens is het raadzaam om voor dakgootreparaties stroken van 1,33 mm aan te schaffen: deze variant biedt voldoende bescherming.

Onderhoudsvrij

Kies je ervoor om het dak van jouw woning waterdicht te maken met EPDM? Hoewel het materiaal soms net iets duurder is dan goedkopere alternatieven, ben je met deze stroken na een tijdje voordeliger uit. De lange levensduur zorgt er namelijk voor dat je de eenmalige investeringskosten na verloop van tijd zeker terugverdient. Naast de levensduur heeft EPDM tal van andere pluspunten, zoals onderhoudsvriendelijkheid en een hoog gebruikscomfort. Hierdoor kun je een EPDM-dakbedekking heel eenvoudig zelf plaatsen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button