Onderhoud

3 redenen om de koffiemachine vaker te ontkalken

De koffiemachine ontkalken is een klus die we al snel vergeten. Je ziet op het blote oog meestal niet direct dat het nodig is. Wanneer het echt goed zichtbaar wordt, ben je eigenlijk al veel te laat. Dan maakt het niet uit of je een peperdure espressomachine hebt of een degelijke padmachine. Elke koffiemachine moet vroeg of laat ontkalkt worden. Aanbevolen wordt om dit minimaal eens in de drie maanden te doen. Op sommige plaatsen in Nederland moet dit zelfs nog vaker worden gedaan, omdat de waterhardheid hier nog heftiger is.

Lukt het jou nog altijd niet om regelmatig te ontkalken en begrijp je eigenlijk ook niet goed waarom je dit zo vaak moet doen? Dan volgen hier drie reden om de koffiemachine niet alleen vaker te ontkalken, maar ook om te begrijpen waarom dit zo belangrijk is.

1. Langere levensduur

Hoewel we het vaak vergeten, is het ontkalken van een koffiemachine relatief eenvoudig. Even ontkalkingstabletten bestellen en je kunt direct aan de slag. De klus is zo geklaard en je kunt er weer een tijdje tegenaan. Het biedt veel voordelen als je regelmatig ontkalkt.

Hou je dit goed bij? Dan levert het zelfs een langere levensduur van je koffiemachine op. Wat veel mensen niet beseffen is dat kalk ontzettend schadelijk is. Als dit in de belangrijkste elementen van de koffiemachine komt, dan kan dit erg veel schade aanrichten en er zelfs voor zorgen dat de machine minder goed werkt. Dit is bij te onregelmatig ontkalken vaak ook zichtbaar. Je merkt bijvoorbeeld dat de machine meer geluid en stoom produceert. Dit zijn goede indicaties om zo snel mogelijk te ontkalken.

2. Betere smaakbeleving

Als echte koffieliefhebber wil je natuurlijk ook de lekkerste koffie thuis kunnen zetten. Wanneer je echter niet op tijd ontkalkt, kan dit de smaak zeer negatief beïnvloeden. Dit kan er zelfs toe leiden dat de koffie echt niet meer lekker is om te drinken. Merk je de afgelopen tijd echt een verandering in smaak? En vind je de koffie eigenlijk helemaal niet lekker meer smaken? Dan is de kans groot dat het tijd is om te ontkalken.

Wil je hierbij ontkalkingstabletten gebruiken? Houd dan rekening met het merk van jouw koffiemachine. Er zijn heel veel verschillende soorten verkrijgbaar. Van Siemens tot Miele ontkalkingstabletten. Goed om de juiste tabletten te halen, zodat het ontkalken van jouw machine nog soepeler verloopt. 

3. Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag kan nooit geheel voorkomen worden. Met behulp van een waterontharder kan het wel voor een groot deel verminderd worden. Sluit je een waterfilter aan op jouw koffiemachine? Dan hoef je deze slechts één keer in de zes maanden te ontkalken. Dit terwijl je dit anders minimaal eens in de drie maanden gedaan moet worden. Op die manier bespaar je jezelf dus een heleboel extra tijd en kosten. Bovendien zweren echte koffieliefhebbers sowieso bij het gebruik van ‘schoon’ water. Dit zou een betere smaak opleveren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button