Tuin

5 Tips voor een sfeervolle tuin

Story Highlights
  • Ook gezelligheid in de kleine en brede tuin
  • Denk eens aan een pergola en een vloerkleed
  • Verlichting is essentieel voor de sfeer

Hoewel het in ons land elke jaar maar weer de vraag is of we überhaupt zomer krijgen, besteden we steeds meer aandacht aan de tuin. De tuin hoort er steeds meer bij en is ondertussen een soort van verlengstuk van ons huis geworden. Nou kun je prima meubels in je tuin zetten, dat wil niet zeggen dat het meteen ook een sfeervol geheel is. Om het sfeervol te maken geven wij je hier een aantal tips. Zo wordt het nog gezelliger in je tuin deze zomer. Het is altijd mogelijk gezelligheid te creëren. Ook voor de ondiepe en brede en de kleine tuin.

Een pergola is allesbehalve oubollig en werkt sfeer verhogend in je tuin

Als we pergola zeggen, dan fronzen veel mensen hun wenkbrauwen. Een pergola? Is dat niet ouderwets? Gek genoeg heeft de pergola een wat oubollig imago. En dat terwijl een pergola heel erg leuk staat op je terras. Creëer met een pergola een gezellig zithoekje bijvoorbeeld en plaats zeker ook op je dakterras een pergola. Je kunt overwegen zelf een pergola te maken en uiteraard kleed je de pergola ook aan. Dat kan uiteraard met plantjes, maar even goed met bijvoorbeeld een lichtslinger of lampionnetjes. Je kunt de pergola gebruiken als overkapping. Op die manier kun jij je eigen schaduwplekje creëren als je even uit de zon wilt.

Loungeset met heel; erg veel kussens

Vroeger moest je haast wel burgemeester van een dorp zijn wilde je de beschikking hebben over een loungeset. Zo duur waren de loungesets namelijk in aanschaf. Hoe anders is dat nu. Er is tegenwoordig voor iedereen een betaalbare loungeset beschikbaar waardoor het comfort in je tuin behoorlijk groter wordt. Wil je het gezellig maken, plaats dan allerlei leuke, gezellige spulletjes bij en rond de lounge. Een poef bijvoorbeeld, een tafeltje en een leuke stoel. Gebruik voor de verhoging van de sfeer heel veel kussens en plaids, liefst met print. Kies voor verschillende stofjes en uiteenlopende patronen. Zo creëer je een sfeervolle look. Deze manier om het gezellig te maken hoeft helemaal niet duur te zijn.

Sfeer met buitenverlichting

Uiteraard is verlichting de sfeer brenger in je tuin. Met verlichting kun je bovendien de zwoele zomeravonden verlengen. Goede verlichting is mooi en praktisch. Trend is wel om verlichting op zonne-energie te gebruiken, zeker ook omdat dit duurzaam is en dat is toch wel het modewoord tegenwoordig. Door gebruik te maken van zonne-energie, heb je buiten geen stopcontacten nodig. Verlichting heb je in alle mogelijke modellen en in uiteenlopen prijsklassen.

Gezellige en huiselijke sfeer

Buitenlampen in een landelijke stijl is tegenwoordig een stijl die je veel in de tuinen en rondom het huis ziet. En ook dan ziet het geheel er meteen een stuk sfeervoller en gezelliger uit. Het geeft ontspanning en zorgt vooral voor een gezellige en huiselijke sfeer. Je kiest in dit kader vooral voor natuurlijke materialen en zorg dat de balans in orde is. Dat wil zeggen dat je eigenlijk moet zorgen voor verschillende soorten verlichting. Dus niet alleen heel fel en ook niet helemaal gedimd. Zorg dat je verlichting hebt voor elke gelegenheid. De mogelijkheden zijn groot met landelijke verlichting voor de gevel van je huis, speciale terrasverlichting of wandlampen, paalverlichting op het gazon of spotjes in de grond. In alle gevallen zal de sfeer meteen anders en vooral prettiger zijn. Zorg dat je als dat lukt wel een geheel creëert.

En dan nog dit

Ook als je een kleine tuin hebt kun je best gezelligheid creëren. Het is belangrijk de kleine tuin nooit helemaal vol te proppen. Kies bovendien voor langere planten en plaats die tegen de wanden. Als je hoogteverschil aan kunt brengen is dat helemaal prachtig. Dat geeft namelijk altijd extra sfeer. Heb je wel een grote ruimte, kies dan voor verscheidenheid. Kies voor lange planten met een lange levensduur. Creëer als je ruimte hebt verschillende terrassen of een romantisch hoekje. Daar is het natuurlijk altijd gezellig!

Gezelligheid troef ook in de kleinere tuinen

Mocht je nou een brede en ondiepe tuin hebben, zelfs dan is het mogelijk gezelligheid te creëren. Bij een brede tuin is het zaak diepte te creëren. Plaats in elk geval aan het einde van de tuin geen schutting of een grote haag. Die komen dan op je af en maken het nog kleiner. Houd je schuttingen neutraal wat betreft de kleur en probeer te onderbreken met groen.

Buitenvloerkleed van kunststof met leuke prints

Er zijn tegenwoordig heel veel vloerkleden speciaal voor buiten. Vaak zijn de kleden van kunststof. Je hebt ze in heel veel verschillende kleuren; van naturel tot aan felle kleuren en van vooral basic tot leuke prints. Met een vloerkleed creëer je al snel extra gezelligheid. Je kunt er bovendien een mooi hoekje mee realiseren en bakent als het ware een ruimte af met een vloerkleed.

Gebruik planten

Planten zorgen altijd voor sfeer en levendigheid Heb je nou geen groene vingers, kies dan gewoon voor gemakkelijke planten waar je geen omkijken naar hebt. Werk met verschillende grote potten en manden en zet die in groepjes bij elkaar met mooie planten en boompjes. Je ziet ook steeds vaker kasten en bijvoorbeeld plantenstandaarden, net als rekken aan de muur speciaal voor buiten waar je leuk potjes in kunt zetten. Ook buitenmeubels maken sfeer en maken van de tuin inderdaad het verlengstuk van je woning.

De tuin gezellig maken hoeft niet heel veel geld te kosten

Het kan dus zonder dat het je veel geld kost een stuk gezelliger in je tuin. Uiteraard is en blijft het een kwestie van smaak allemaal. Zeker verlichting kan van doorslaggevende betekenis zijn als je extra sfeer in je tuin wilt realiseren. De mogelijkheden wat de verlichting betreft zijn dan ook ontzettend groot, waarbij steeds meer draadloos gewerkt kan worden of de verlichting vaak ook gekoppeld worden aan je smart home. Heb je dus ook slimme verlichting buiten. Dat met een pergola, een uniek vloerkleed en een fleurige loungeset vol plaids en kussens en je hebt een gezellige tuin waarin je in de zomermaanden nog langer van de heerlijke temperaturen gaat genieten. Werk aan de winkel dus.

Gerelateerde artikelen

Back to top button