Onderhoud

5x onderhoud dat je niet mag vergeten in huis

Om optimaal te kunnen genieten van je woonplezier is het belangrijk dat alles in huis naar behoren werkt. Om ervoor te zorgen dat alle apparaten en onderdelen van de woning goed blijven functioneren is het essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan cv ketel onderhoud en het schoonmaken van de dakgoot. Doe je dit niet, dan loop je kans dat bepaalde onderdelen kapotgaan, of zelfs brand veroorzaken. Wij zetten de vijf belangrijkste klusjes hier voor je op een rij!

1. Cv-ketel

De cv-ketel is een essentieel onderdeel van iedere woning. Dankzij de cv-ketel maak je gebruik van warm water en kun je de verwarming aanzetten. De cv-ketel is een ingewikkeld technisch apparaat. Het is daarom niet verstandig om zelf aan de ketel te gaan sleutelen. Laat het onderhoud van je cv-ketel dus over aan een expert. Bij een normaal huishouden is het aan te raden om de cv-ketel minstens eenmaal per twee jaar na te laten lopen door een cv-monteur. 

2. Schoorsteen

Niets is zo gezellig als een knisperend haardvuur. Heb jij een open haard of houtkachel in huis? Dan is het belangrijk dat je de schoorsteen minstens één keer per jaar laat vegen door een schoorsteenveger. Wanneer je hout verbrandt ontstaat er aanslag in het rookkanaal. Deze aanslag kan makkelijk in de brand vliegen als het te dik wordt. Door het rookkanaal te reinigen voorkom je dat je te maken krijgt met rook of brand in huis en verminder je de kans op schadelijke koolmonoxidevergiftiging.

3. Dakgoot

Ook de dakgoot moet minstens eenmaal per jaar worden schoongemaakt. Bladeren, takken en ander vuil hopen op in de goot, waardoor deze verstopt kan raken. Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en waterschade aan de woning. Maak de dakgoot dus ieder jaar schoon, het liefst in het voorjaar. Zie je het niet zitten om zelf op een ladder te staan? Dan kun je een professionele schoonmaker inschakelen die dit klusje voor je klaart.

4. Wasmachine

Niemand zit te wachten op een stinkende wasmachine. Maar door regelmatig gebruik hoopt vuil op in de machine, wat voor vieze luchtjes kan zorgen. Maak je wasmachine maandelijks schoon door een wasprogramma op 90 graden te draaien. Zorg dat de trommel leeg is en gebruik een speciaal reinigingsmiddel, zodat de machine weer heerlijk fris ruikt.

5. Oven

Begin door met een kruimeldief of stofzuiger de oven kruimelvrij te maken. Voor de vetresten is het handig om een schoonmaakmiddel voor ovens te gebruiken. Met een schuursponsje kun je zo de meest hardnekkige vetresten gemakkelijk verwijderen. Maak alles daarna nog een keer helemaal schoon met een natte doek en laat de oven goed opdrogen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button