Trends

Alles wat je moet weten over de hypotheekrente

Wanneer je een huis of een appartement gaat kopen, is de kans groot dat je een hypotheek moet aangaan. Dit is de lening die je maandelijks afbetaalt met een vast bedrag. Dit bedrag is voor een deel lening en een deel rente. Hoe verder je in je afbetaling bent, des te kleiner het percentage van het bedrag rente is. 

Vergelijk verschillende verstrekkers met elkaar

Een hypotheekrente is een bedrag dat deel uitmaakt van je hypotheek. Als je bijvoorbeeld een lening aangaat voor 200 000 euro aan een rente van 2,40 procent en met een aflosperiode van twintig jaar, heb je aan het einde van je lening uiteindelijk iets meer dan 280 000 euro terugbetaald aan de verstrekker. Aangezien de rente het bedrag van je afbetaling mee bepaald, is het belangrijk om verschillende verstrekkers met elkaar te vergelijken. 

Indien je op zoek bent naar een woning, kan je op voorhand al eens online kijken naar verschillende banken. Je vindt online heel eenvoudig een overzicht waar je hypotheken en de bijhorende rentes kan vergelijken. Zo kan je al een selectie maken van enkele aanbieders wanneer je een hypotheek moet afsluiten. 

Variabele rente of vaste renteperiode

Bij het afsluiten van een hypotheek kan je kiezen tussen een variabele rente of vaste renteperiode. Het voordeel van een vaste rentevoet is dat je vanaf de start weet welk bedrag je elke maand moet afbetalen. Een vaste rente is aan te raden wanneer de rente laag staat bij het afsluiten. Zo heb je de hele aflosperiode een lage rente. 

Bij een variabele rente kan de rente stijgen of dalen. De rente wordt vastgelegd op basis van de index, die wordt dan weer gebaseerd op de interestvoet. Bij het afsluiten van je hypotheek kan je kiezen hoe vaak je je rente wil laten herbekijken. Dit kan jaarlijks, maar ook om de drie of vijf jaar. Het risico bij een variabele rente is dat de rente dus ook kan stijgen. Dit betekent dat het maandelijks bedrag dat je moet afbetalen ook stijgt. Wanneer je rente wordt herbekeken, kan dit natuurlijk ook in je voordeel spelen. Als de rente daalt, daalt het maandelijkse bedrag ook. 
Wanneer je een woning hebt aangekocht waar nog renovaties moeten gebeuren, kan je ook een extra lening aangaan om je verbouwingen te financieren. Zo hoef je grote kosten niet meteen zelf te betalen en kan je toch al beginnen werken in je nieuwe stulpje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button