Onderhoud

Apparaten langer mee laten gaan? Zo doe je dat!

Geen huishouden kan zonder apparaten, zoals een wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat of waterkoker. Deze apparaten zijn niet goedkoop om te kopen of te vervangen; daarom is het belangrijk dat ze goed onderhouden worden. Hoe je de levensduur van jouw apparaten verlengt, dat lees je in dit artikel.

Zacht water is de sleutel

Een hele goede manier om jouw apparaten te voorzien van een lang leven, is door een waterontharder aan te schaffen. In Nederland komt er doorgaans hard water uit de kraan, wat betekent dat er een hoog kalkgehalte in zit. Een beetje kalk in ons drinkwater kan geen kwaad, maar wanneer het gehalte te hoog wordt, bout kalk zich op. Daardoor kunnen apparaten minder goed presteren en sneller kapot gaan. Dit gaat voornamelijk om dure apparaten die water verbruiken, zoals de machine, de vaatwasser, het koffiezetapparaat en de waterkoker. Daarnaast heeft hard water een negatief effect op de leidingen en zorgt het voor meer kalkaanslag in het toilet, op kranen, het bad en douchekoppen.

Een waterontharder kopen zorgt ervoor dat al het overtollige kalk uit de leidingen en het (drink)water wordt gefilterd, waardoor je ophoping van kalk voorkomt. Vervolgens komt er zacht water uit de kraan en dat zorgt er uiteindelijk voor dat je apparaten langer meegaan en goed blijven presteren.

Poetsen, kan het wat minder?

Om ervoor te zorgen dat jouw apparaten lang meegaan, is onderhoud belangrijk. Een onderdeel van goed onderhoud van jouw apparaten, is door ze regelmatig te poetsen. Zo moet de filter van de wasmachine zo nu en dan eens geleegd worden en vergeet ook zeker om de bakjes waar je het wasmiddel en de wasverzachter in doet te poetsen. Ook moet je jouw douchekop, koffiezetapparaat en waterkoker om de zoveel tijd ontkalken en vergeet ook niet om de kranen netjes te ontdoen van vlekken. Een tabletje in de vaatwasser mag op zijn tijd ook niet ontbreken en dan moet je uiteraard het toilet nog poetsen, zodat de bruine aanslag niet de spuigaten uitloopt.

Poetsen neemt natuurlijk best wat tijd in beslag; het is daarom ook niet vreemd dat jij je afvraagt of dat niet wat minder kan. Goed nieuws: dat is mogelijk! We hadden het net al even over de voordelen van een waterontharder, zoals een langere levensduur van apparaten. Doordat zacht water voor minder kalkaanslag zorgt, hoef jij ook jouw apparaten ook minder vaak te poetsen en te ontkalken. Het toilet en de gootsteen blijven langer schoon en je geniet langer van een goede, fijne straal onder de douche. Wil je minder tijd kwijt zijn aan poetsen, dan kan een waterontharder dus een groot verschil maken!

Ga er voorzichtig mee om

Het is misschien een open deur, maar wil je graag dat jouw apparaten lang mee gaan, dan doe je er goed aan om er voorzichtig mee om te gaan. We zijn geneigd om in onze snelheid achteloos om te gaan met onze apparaten, wat ervoor zorgt dat ze sneller kapot gaan. Zo kan de deur van de koelkast te hard dichtgooien ervoor zorgen dat het lampje het niet meer doet. Daarnaast is het belangrijk dat de aansluiting altijd correct gebeurt en je oppast met stekkerdozen; te veel apparaten op één stopcontact aansluiten kan zorgen voor kortsluiting. Kortsluiting kan op zijn beurt weer een klap te veel zijn, waardoor het apparaat ermee stopt; dit is voornamelijk bij oudere apparaten aan de orde. Probeer bedachtzaam om te gaan met je apparaten en ze gaan geheid langer mee.

Toch kapot? Laat het repareren

Soms kun je er niks aan doen en gaat een apparaat toch kapot. Vaak willen we het apparaat dan direct vervangen door een nieuwe, wat erg veel geld kan kosten. In sommige gevallen kan het een betere en kostenbesparende optie zijn om het apparaat te laten maken. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast, vaatwasser of wasmachine. Vaak is er sprake van één onderdeeltje dat toe is aan vervanging en ook een kapotte stroomdraad kan gemakkelijk vervangen worden door een nieuwe. Zoek een goede monteur uit die voordelig voor je uitpakt en je kunt veel geld besparen door jouw apparaten te laten maken!

Gerelateerde artikelen

Back to top button