Onderhoud

Beits je hout voor een optimale levensduur

Story Highlights
  • Beits verlengt de levensduur van hout
  • Beits dringt voor een deel in het hout door
  • Verschil tussen binnen- en buitenbeits

Wil jij graag dat jouw houten meubels binnen en buiten langer meegaan? Ga dan aan de slag met beits. Beits beschermt het houtwerk en dat maakt dat jij langer plezier beleeft aan je houten meubels. Met beits krijgen die meubels bovendien een frissere uitstraling. Beitsen is eigenlijk niets meer of minder dan het aanbrengen van een transparante of dekkende laag. Dat doe je om de vezels van het hout te beschermen tegen weer en wind én om het hout steeds dat mooie uiterlijk te blijven geven. Het bijzondere van beits is dat het voor een deel doordringt in het hout.

Beits breng je meteen aan op hout

Beits? Dat is zeer gebruiksvriendelijk materiaal dat direct aangebracht kan worden op hout. Grondverf is nu eens niet noodzakelijk. Beits biedt onder meer bescherming tegen de verschillende weersinvloeden. Daarnaast heeft het een sterk vochtregulerende werking. Daardoor kan vocht er wel uit, maar niet in. Als het gaat om beits kun je kiezen voor een dekkende of transparante vorm. Tussen deze twee uitvoeringen zit nogal wat verschil in de samenstelling en ook in de functies ervan.

Geef hout een nieuwe kleur, bescherming  en een frisse uitstraling

Kies je voor een gekleurde beits met een dekkende laag dan geef je beschadigd geraakt hout of hout dat verkleurd is een nieuwe kleur en een frisse uitstraling. Gebruik je een dekkende beits, eveneens beschikbaar in tal van verschillende kleuren, dan geef je hout een langere levensduur. Je kunt echter ook kiezen voor de transparante uitvoering van beits. Door deze vorm van beits te gebruiken weet je zeker dat de houtkleur niet aangetast wordt. Je ziet na behandeling nog gewoon de houtnerf en je bepaalt zelf of hout donkerder of lichter wordt. Ook nu biedt beits weer de nodige bescherming aan je hout.

Verschil tussen binnen- en buitenbeits

Je hebt tenslotte ook nog verschil tussen binnen- en buitenbeits. De beits voor buiten pas je toe op je buitenmeubilair, schuttingen, vlonders, de overkapping en ook schuren. Buitenbeits is krachtig, uv-bestendig en waterafstotend. Beits voor binnen pas je logischerwijs toe op deuren, kozijnen en binnen meubilair. Wie zuinig is op hout en de houten meubels, die kiest voor beits.

Gerelateerde artikelen

Back to top button