Woonruimtes

De voor- en nadelen van houtskeletbouw

Story Highlights
  • Houtskeletbouw heeft duidelijke voor- en nadelen
  • De levensduur is ongeveer gelijk aan traditioneel bouwen
  • De kwaliteit van de bouwers is erg belangrijk

Houtskeletbouw is een manier van bouwen waarbij nadrukkelijk gebruik gemaakt wordt van de structuur van hout. Behalve hout wordt veel gebruik gemaakt van isolerend materiaal bij deze manier van bouwen, omdat er gedurende de bouw veel holle ruimtes ontstaan. Houtskeletbouw is een populaire manier van bouwen overigens. De voornaamste redenen zijn dat houtskeletbouw sneller gaat dan traditionele bouw en dat het ook iets goedkoper is. De levensduur van een houtskeletbouw woning hangt nauw samen met de kwaliteit van de mensen die het huis bouwen. Is er echt vakwerk geleverd dan staat niets een lange levensduur in de weg.

Voordelen houtskeletbouw

Kiezen voor houtskeletbouw biedt nadrukkelijk een aantal voordelen. Zo kun je de werking van het systeem een van de voordelen houtskeletbouw noemen en is het een goedkoper manier van bouwen dan de traditionele wijze van bouwen. Bovendien is je huis sneller klaar in vergelijking met traditioneel bouwen. Hout is bovendien gemakkelijk afbreekbaar en om die reden wordt houtskeletbouw gezien als een zeer milieuvriendelijke manier van bouwen. Mensen die in een houtskeletbouw woning wonen, vinden doorgaans dat de binnentemperatuur aangenamer is.

Nadelen houtskeletbouw

Behalve voordelen zijn er ook wel degelijk een aantal nadelen op te noemen van houtskeletsbouw. Omdat er sprake is een houten skelet kun je te maken krijgen met houtrot, toch wel een van de grootste nadelen houtskeletbouw. Ook krijgen vocht en schimmels bij een houten skelet eerder de kans hun vernietigende werk te doen. Ook is het een gegeven dat hout eerder vlam vat afgezet tegen een traditionele gebouwde woning. Ook de kans op ongedierte is wat groter en is de constructie niet helemaal in orde, dan kan houtskeletbouw iets minder goed isoleren. Voorts is hout minder duurzaam dan de materialen die gebruikt worden bij traditioneel bouwen.

Levensuur houtskeletbouw

Dan over de levensduur van houtskeletbouw. Die wordt net als traditioneel gebouwde woningen op tenminste 75 jaar ingeschat. Bovendien is het niet per definitie zo dat houtskeletbouw meer onderhoud nodig heeft. Dat valt in de praktijk echter nogal mee. Het is bij houtskeletbouw wel zo dat de levensduur van houtskeletbouw vooral ook te maken heeft met het gebruik van de kwalitatief beste producten en materialen. Schade door vocht is de grootste bedreiger van een lange levensduur van houtskeletbouw. Die kans wordt kleiner naarmate de kwaliteit die door de bouwers geleverd is groter is. De manier van bouwen kun je daarom best doorslaggevend noemen voor de levensduur van een houtskeletbouw woning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button