Woonruimtes

De voordelen van led verlichting

Story Highlights
  • Led verlichting is energiezuinig
  • Werkt meteen op volle sterkte
  • Zonder gevaarlijke stoffen

Led verlichting is niet alleen sfeervol, maar bespaart ook veel energie. Dit en meer voordelen van led verlichting lees je in dit artikel.

Wat is led verlichting?

Led staat voor ‘light emitting diode’. Wanneer er stroom door een led gaat, geeft de led licht. Gloeilampen werken op dezelfde manier, maar deze worden een stuk warmer waardoor ze meer energie verbruiken. Doordat leds bijna niet warm worden, gaat er veel minder energie verloren aan de warmte. Led verlichting is er in allerlei soorten, waaronder dimbare verlichting, een led verlichting strip, led spots, bouwlampen en buitenverlichting.

Led verlichting is energiezuinig

Doordat een ledlamp veel meer procent van de stroom verbruikt voor het geven van licht in plaats van voor het afgeven van warmte, kun je veel energie besparen met led verlichting. Sterker nog, die besparing kan zelfs oplopen tot 90 procent!

Led verlichting gaat lang mee

Waar een gloeilamp zo’n 1.000 branduren heeft, heeft een ledlamp er gemiddeld 20.000 of meer. Dat betekent dat een ledlamp een stuk langer mee gaat. Een ledlamp is dan wel wat duurder, maar doordat je deze minder vaak hoeft te vervangen ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Led verlichting werkt gelijk op volle sterkte

Een spaarlamp of tl-buis moet vaak even opstarten, wat betekent dat deze niet gelijk vol licht geven. Een ledlamp daarentegen werkt bij het aanzetten gelijk op volle sterkte.

Led verlichting wordt niet heet

Wist je dat een halogeenlamp tot wel zo’n 250 graden warm kan worden? Die moet je dus niet met je blote handen aanraken wanneer deze al lang aan staat. Een ledlamp wordt ook warm, maar tot maximaal 50 graden. Bijkomend voordeel is dan weer dat ze ook een stuk minder brandgevaarlijk zijn.

Led verlichting bevat geen gevaarlijke stoffen

Wanneer een spaarlamp stuk is, moet je deze bij het chemisch afval doen. Een ledlamp heeft geen gevaarlijke stoffen, wat de lamp een stuk veiliger maakt.

Led verlichting is geschikt voor buiten

Led verlichting heb je in allerlei soorten en maten, waaronder ook waterdichte lampen. Deze kun je dus voor in de tuin gebruiken, of zelfs voor in de vijver.

Gerelateerde artikelen

Back to top button