Life Style

Duurzaam omgaan met energie

Story Highlights
  • Vergelijk je energieleverancier
  • Beperk het gebruik van de elektrische oven
  • Vervang de lampen in je woning

Als je voorzichtig bent met je energieverbruik, kun je veel geld besparen. Door eenvoudige dingen te realiseren in je huis kun je al gauw geld overhouden voor leuke dingen. Bovendien draag je bij een beter milieu.

Bespaar op je gasverbruik

In de zomer kun je veel hitte tegenhouden in je huis door je gordijnen dicht te houden. Nog beter is het om zonwering aan te brengen als je grote ramen hebt. Eigenlijk geldt dat ook in de winter. Gordijnen voor je ramen vormen een extra barrière tegen de kou van de winter buiten. Zorg er wel voor dat je radiatoren niet achter de gordijnen zitten. Achter je radiatoren kun je het beste radiatorfolie aanbrengen, of een goedkopere oplossing is een stuk karton tussen de muur en je radiator. Je wilt tenslotte niet je muur verwarmen, maar de lucht in je woonkamer. Maak slim gebruik van je thermostaat, zet de temperatuur ruim een uur voordat je gaat slapen terug naar 15 graden. Overdag laat je hem ook laag staan als je niet thuis bent.

Bespaar op je elektriciteit

Op je verbruik van elektriciteit kun je nog makkelijker besparen. Als je alle lampen in je huis vervangt met ledlampen, zal je meteen zien dat je gebruik gigantisch verminderd wordt. Ledlampen gebruiken 5 tot 10 keer minder stroom dan gewone lampen. En nog steeds geldt dat je het licht moet uitdoen in kamers waar je niet bent. Veel lampen branden onnodig, daar kan iedereen wat aan doen. Beperk daarnaast het gebruik van je elektrische oven, want dit soort apparaten gebruiken enorm veel stroom.

Bespaar in je portemonnee

Je maandelijkse energierekening bestaat voor een deel uit vaste lasten die iedereen moet betalen. Als je je rekening goed bestudeert, zie je die kosten apart vermeld staan. Maar het grootste deel van je energierekening is iets anders. Het is je daadwerkelijke verbruik van stroom. Met deze gegevens in je hand, kun je gaan shoppen voor een andere leverancier van stroom. Want ook daar zijn grote besparingen te realiseren. Veel mensen betalen gewoon ongemerkt veel te veel voor hun energie. Laat dat geld niet liggen, het is gratis geld dat je portemonnee weer in kan. Eigenlijk moet je ieder jaar op een vaste datum eens goed kijken naar jouw energiecontract. Het lijkt misschien een vervelend karweitje, maar dat valt in de praktijk erg mee. En wisselen van leverancier van je stroom is zo geregeld. Je kunt meer informatie vinden en zien hoe eenvoudig overstappen is op verschillende websites. Vergelijk je energie bij overstappen.nl, dit is een van de vergelijkingswebsites die het vergelijken een stuk makkelijker maken. Kies je liever voor groene stroom, dan is er een optie om te kiezen voor groene stroom. Kijk hier voor het groene stroom overzicht.

Met deze handige tips kan ook jij veel geld besparen en zorg je beter voor het milieu.

Gerelateerde artikelen

Back to top button