KeukenTrends

Een exotisch gerecht koken: Dit zijn die pannen die je nodig hebt

We eten in Nederland al lang niet meer iedere avond aardappelen met groenten en vlees. Vooral onder de jongere generaties is het heel normaal geworden om exotische gerechten te koken, bijvoorbeeld Aziatische of Afrikaanse gerechten. Dit zorgt voor meer afwisseling in ons voedingspatroon en is dus erg positief. Met name onder vegetariërs zijn bijvoorbeeld Indische gerechten erg in trek, aangezien deze vaak vlees- en visloos zijn. Om deze gerechten klaar te kunnen maken, heb je vaak wel speciale pannen nodig. In dit artikel gaan we het hebben over de pannen die je nodig hebt om verschillende exotische gerechten klaar te maken!

De wokpan

De wokpan is één van de meest bekende pannen die je kunt gebruiken voor het bereiden van exotische gerechten. Een wokpan is goed te herkennen aan zijn grote inhoud en de diepte van de pan. Wanneer je kookt voor een groot gezelschap of een groter gezin hebt, is een wokpan echt onmisbaar in je keuken. Je kunt er namelijk in korte tijd een maaltijd voor een groot gezelschap in bereiden. Als je kookt in een wokpan, snij je alle ingrediënten die je kookt fijn en verhit je ze maar kort, waardoor veel voedingsstoffen in de ingrediënten bewaard blijven. Daarnaast zorgt dit ervoor dat groenten lekker knapperig blijven, in tegenstelling tot wanneer je ze langer kookt. Ten slotte hoef je bij het koken in een wokpan maar weinig olie toe te voegen, waardoor de gerechten die je erin kookt gezonder zijn dan wanneer je ze in een andere pan zou bereiden.

De vispan

Voor veel exotische gerechten wordt vis klaargemaakt. Dit kun je natuurlijk gewoon in een koekenpan doen, maar met sommige soorten vis is dit niet zo handig. De vis valt dan bijvoorbeeld uit elkaar of blijft aan de bodem plakken. Met een speciale vispan wordt het een stuk eenvoudiger om vis goed klaar te maken. Een vispan is ovaal van vorm en een stukje groter dan een reguliere koekenpan. De ovale vorm is ideaal als je naast visfilet af en toe een hele vis klaar wil maken in één pan. De vorm zorgt er daarnaast ook voor dat de warmte goed over de pan verdeeld wordt, zodat de vis minder snel aanbrandt en altijd optimaal klaar wordt gemaakt.

De stoompan

De stoompan wordt vaak gebruikt om hapjes klaar te maken, zoals Gyoza, de Japanse kip pasteitjes. Hij bestaat eigenlijk uit meerdere pannen, in de onderste pan doe je water en in de stoominzet het ingrediënt of gerecht dat je wil stomen. Vervolgens gaat de deksel erop en kun je jouw maaltijd lekker stomen. Met een stoompan kun je dus speciale gerechten maken die echt gestoomd moeten worden, maar je kunt bijvoorbeeld ook vis stomen, wat gezonder is dan bakken in olie. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button