Trends

Een krabpaal of krabton kopen?

Wat is beter, een klassieke krabpaal of een krabton? In dit blog lees je over de verschillen, de voordelen en nadelen én kom je erachter welke van de twee het best bij jouw kat past. 

Krabtonnen en klassieke krabpalen zijn allebei gemaakt voor katten – om lekker aan te krabben, om in te klimmen, spelen en om heerlijk in te slapen. Maar welke van de twee past het best bij jouw kat? Dat vertellen we je hieronder. Maar eerst:

Een krabpaal, wat is dat?

Een klassieke krabpaal ken je vast wel – dat is een vierkante voet met daarop een met sisal beklede krabstam. Een klassieke krabpaal is speciaal gemaakt voor katten om aan te krabben. Ideaal voor in huis natuurlijk, want zo’n krabpaal zorgt ervoor dat je kat niet (of in ieder geval veel minder vaak) aan je meubels krabt. 

En wat is een krabton? 

Een krabton heeft dezelfde functie als een krabpaal. Die is gemaakt voor katten om aan te krabben. Maar toch is een krabton heel anders – die ziet er anders uit en heeft een paar heel fijne extra’s. 

Een krabton lijkt op een soort grote en holle rechtopstaande buis. En is aan de buitenkant helemaal bekleed met sisaltapijt. Aan de binnenkant vind je twee tot vier plateaus en ook die zijn bekleed – maar dan met fluweelzachte pluche. 

De 6 voordelen van een krabton op een rijtje:

 1. Een krabton is aan de buitenkant volledig bekleed met sisaltapijt en biedt heel veel ruimte voor katten om lekker te krabben.
 2. Een krabton is lekker hoog, soms wel 120 centimeter! Heerlijk voor katten om in te klimmen en klauteren. 
 3. Een krabton heeft 2 tot soms wel 5 etages en is dus ideaal voor mensen met meer dan één kat. 
 4. Sommige krabtonnen hebben leuke kruipgaten aan de buitenkant. En dat betekent heel veel speel- en verstopplezier! 
 5. Krabtonnen hebben bovenop altijd een fijne ligplaats bovenin met een superzacht kussen van pluche. Heerlijk voor katten om op te slapen, maar ook een perfecte hoge plek om alles en iedereen goed in de gaten te houden. 
 6. Krabtonnen hebben vaak een extra dikke bodemplaat en zijn daardoor stabiel en dus geschikt voor grote en zware (ras)katten. 
Een krabpaal of krabton kopen?

Maar welke is het best voor mijn kat – een krabton of een krabpaal?

Katten worden blij van krabben – ze markeren er hun territorium mee, verzorgen hun nagels en houden hun spieren soepel. Elke kat heeft daarom meerdere plekken in huis nodig om te kunnen krabben. 

En een klassieke krabpaal is natuurlijk altijd goed. Maar niet als enige krabpaal – je maakt je kat het gelukkigst met een krabton én een krabpaal. Want dan heeft je kat meerdere plekken in huis om te krabben, klimmen, spelen en natuurlijk om te snurken. 

Voor wie is een krabton geschikt?

Krabtonnen zijn voor iedereen geschikt. Maar – door hun makkelijke bereikbaarheid, stabiliteit, duurzaamheid, afmetingen en het feit dat ze zo compact zijn vormgegeven – in het bijzonder voor:

 • Grote en zware katten 
 • Raskatten
 • Huishoudens met meerdere katten
 • Huishoudens met weinig ruimte
 • Kittens en senioren

Meer weten over krabtonnen en krabpalen? 

Neem dan eens contact op met een van de krabpalenspecialisten van Petrebels – dé expert op het gebied van katten en krabpalen. Je kunt ze bellen op +31 (0) 73 – 6893 140 of even mailen via info@petrebels.com. Vinden ze hartstikke gezellig!

Gerelateerde artikelen

Back to top button