Woonkamer

Een meubel voor de radiator

In bestaande woningen worden veelal radiatoren gebruikt voor de verwarming. De horizontale paneelradiatoren worden vooral onder ramen geïnstalleerd. In nieuwbouw treffen we steeds minder radiatoren aan. Vanwege de warmtepomp zijn radiatoren minder geschikt en wordt vloerverwarming toegepast.

Paneelradiator

Niet iedereen vindt de paneelradiatoren een fraaie aanwinst voor het interieur. De ‘doorsnee’ radiator is er in een vlakke of geribbelde uitvoering en is veelal leverbaar in verschillende Ral-kleuren. Een oplossing is een radiator verwarming ombouw. De radiator wordt dan verstopt in een soort meubel die past bij het interieur.

Radiator ombouw

Er zijn dan ook vele stijlen; modern en klassiek. Het materiaal is meestal MDF, maar ze zijn er ook in metaal of kunststof. De ombouw bestaat uit een zijstuk en bovenblad met panelen. Er kan gekozen worden voor vele designs en structuren zoals gevlochten panelen of horizontale stroken van MDF, aluminium of glas. Door te kiezen voor brede of smalle stroken bepaal je de outlook. Het bovenblad wordt dikwijls gecombineerd met de bestaande vensterbank.

Warmtegeleiding

Met een verwarming ombouw heb je altijd een gering warmteverlies. De juiste ombouwmodellen hebben een goede warmtegeleiding door voldoende luchtstroom bij de onder- en bovenkant. Koele lucht kan instromen en warme lucht uitstromen. Het warmteverlies betekent dat het langer duurt voordat een kamer op temperatuur is en het leidt tot een hoger verbruik.

Blikvangers

Designradiatoren zijn juist wel een blikvanger. De handdoekradiator is daar een voorbeeld van, maar er zijn ook designmodellen voor onder het raam. Voor een industrieel interieur zijn juist de robuuste spiraalradiatoren een must. Het zijn remake industriele radiatoren vervaardigd van een stalen ribbenhuis. Ze kunnen zowel horizontaal of verticaal gehangen worden of als vloermodel die met voeten op de vloer worden geplaatst.

In 2030 dient Nederland van het gas af zijn. Dit is het voornemen van de overheid om de CO2 uitstoot te minderen. In feite is dit het einde voor de radiator omdat die werkt volgens het hoge temperatuurprincipe. Vloerverwarming worden dan de norm.

Gerelateerde artikelen

Back to top button