TuinWoonkamer

Een nieuw gazon in de tuin: zelf gras zaaien of graszoden leggen

Wil je een mooi gazon in je tuin, maar twijfel je tussen kant-en-klare graszoden of zelf zaaien? Een lastige keuze, want beide opties hebben voor- en nadelen. In onderstaand artikel lees je hier meer over, ook wordt er kort verteld hoe je je tuin (en jezelf) voorbereidt.

Zaaien is goedkoop

Als je kwaliteitsgraszaad koopt, kost dat per kilo tussen de €10,- en €15,-. Handig om hierbij te weten is dat je met 3 of 4 kilo ongeveer 100 m² gazon zaait. Op veel verpakkingen wordt weliswaar 2 tot 3 kilo per 100m² aangeraden, maar als je dikker zaait, groeit het gras sneller en zal je minder onkruid krijgen. Kortom, een grasmat zaaien van 200 m² kost €70,- tot €100,- aan graszaad. Goede kwaliteit is van belang, want wanneer je kiest voor goedkoop graszaad is de kans groot dat het zaad tergend langzaam en niet goed kiemt. Door langzaam, slecht kiemende zaden krijgt onkruid een grotere kans.

Speelgazon ook sportgazon genoemd, is goed bestand tegen intens gebruik en zomerse hitte. Siergazon behoeft meer onderhoud en is enigszins kwetsbaar bij langdurige droogte. Als je erg je best doet, zou je het verschil tussen siergazon en speelgazon kunnen zien. Het speelgazon of sportgazon is iets grover dan siergazon, maar dat verschil valt nauwelijks op.

Zaaien is wachten. Groeien kost tijd

Zaaien heeft als nadeel dat het drie weken duurt voordat de zaden kiemen. En dan heb je er nog steeds weinig aan, want het duurt ook nog eens tussen de 6 en 8 weken voor je gebruik van het gazon mag maken. In die weken kunnen de zaadjes wegwaaien of wegvloeien door wind en regen. Een grasmat met kale plekken en plekken met opgehoopt zaad kan hiervan het resultaat zijn. De kale plekken zijn ideaal voor aanwaaiend onkruidzaad. Soms is nogmaals zaaien en/of wieden noodzakelijk. Houd er rekening mee dat een gazon wat ingezaaid is vaak een jaar nodig heeft om een gezond, mooi en vol uiterlijk te krijgen. Pas wanneer de grassprieten 6 à 8 cm lang zijn gegroeid mag je voor het eerst gaan maaien. Het (eerste) onkruid verdwijnt niet meteen. Meestal duurt dat twee maaibeurten. Heb je er voor gekozen om nu al gazonmest te kopen? Wacht daar nog even mee tot de grasmat een half jaar oud is.

Graszoden geven onmiddellijk resultaat

Graszoden zijn lappen met gras die gedurende een jaar worden opgekweekt tot een mooie dikke onkruidvrije grasmat. Ze worden in een laag van ongeveer 2 cm dikte afgesneden en vervolgens per rol verkocht. Meestal is één rol gelijk aan 1 m². Kies je ervoor om online graszoden te bestellen dan ligt de prijs tussen de €2,75 en €3,25. Dat is mede afhankelijk van het volume. Kortom, 200 m² kost rond de €600,- (exclusief verzendkosten). Dat is een stuk duurder dan zelf een gazon zaaien. Wanneer het om gazons gaat met een aanzienlijke oppervlakte, wordt er vaak gekozen om zelf te zaaien. Wanneer het om een bescheiden gazon gaat, wordt er veelal gekozen voor graszoden. Het voordeel van zoden is dat je meteen die dag een vers groen gazonnetje hebt, wat na een dag of veertien al betreden mag worden. In die dagen is het belangrijk dat de graszoden veel water krijgen, tenzij het enorm veel regent. Maaien mag ook al meteen na twee weken. Onkruid of lelijke kale plekken zal je niet hebben. Althans, niet in je graszoden.

Zaaien of graszoden; de voorbereidingen zijn hetzelfde

Voordat je met graszoden of graszaden aan de slag gaat, moet de grond waar het gazon gaat komen, gereed worden gemaakt. Het maakt niet uit of je hebt gekozen voor graszoden of graszaden, de voorbereidingen zijn hetzelfde:

  • Oude gazon verwijderen. Onkruid verwijderen.
  • Grond frezen.
  • Compost aanbrengen (ongeveer 35 liter per m²).
  • Vlak maken van de grond waar het gazon komt.

Na bovengenoemde voorbereidingen is er wel een verschil en dat heeft te maken met de tijd die je bezig bent. Het zaaien van 100 m² is binnen een uur gepiept. Het uitrollen van grasmatten duurt langer en is fysiek ook zwaarder. Het leggen van 100 m² graszoden, kost vaak een dag.

Als je wilt zaaien doe je dat het best in september, hoewel het tussen april en juni ook nog kan. Voor het leggen van graszoden bestaat geen perfecte maand, dat kan het hele jaar door, tenzij het extreem koud of extreem heet is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button