DIY

Een verstopte WC

Story Highlights
  • Probeer eerst zelf de verstopping op te lossen
  • Maak gebruik van heet water, afwasmiddel of een ontstopper
  • Geen succes? Bel dan pas met de loodgieter

Je kunt je leukere dingen voorstellen, maar vroeg of laat krijg je een keer te maken met een verstopt toilet. Als je geluk hebt blijft het water net onder de rand, heb je pech dan stroomt het water en andere onfrisse zaken over. Zaak dus om snel in te grijpen. Omdat wij van Woningcourant weten wat het is om een verstopte wc te hebben, geven wij je tips hoe te handelen. En geloof ons; hoewel een stoel stofferen leuker werk is om zelf te doen kun je prima zelf een verstopping oplossen.

Heet water en afwasmiddel en hopen dat de verstopping oplost

Het eerste wat je kunt proberen om een verstopping op te lossen is gebruik maken van afwasmiddel en heet (geen kokend!) water. Spuit een paar druppels afwasmiddel in het toilet. Spoel dit vervolgens weg met tenminste een emmer heet water. Giet het water van ongeveer een meter hoogte in de pot. Zo krijgt het water meer kracht. Je kunt ook aan de slag met een ontstopper. Voor je die gebruikt, maak je het rubber eerst nat. Daardoor wordt het namelijk flexibel. De ontstopper moet bij gebruik onder water zitten, het gat moet je volledig af kunnen dekken met de ontstopper. Is dat niet het geval, dan ontwikkel je niet voldoende zuigkracht.

Bel dan meteen de loodgieter

Vervolgens wissel je duwen en trekken af. Je laat zo als het ware het water zijn werk doen. Je blijft duwen en trekken tot de ontstopping een feit is. Je kunt tijdens de werkzaamheden handschoenen dragen uiteraard. Gebeurt er helemaal niets? Dan rest je niets anders dan het inschakelen van een vakman in de vorm van een loodgieter. Heb je een sanibroyeur, dan is het verstandig om als er sprake is van een verstopping meteen met de loodgieter te bellen.

Overal in huis een toilet

Een sanibroyeur is een vermaler waardoor een toilet niet op het riool aangesloten hoeft te worden maar gebruik kan maken van smallere buizen. Zo kun je overal in huis dus in feite een toilet plaatsen. Een verstopping van een sanibroyeur los je zelf niet op. Met oplosmiddelen kun je het apparaat beschadigen en werken met de ontstopper heeft ook al geen zin. Het zit ‘m namelijk vaak in de motor of de vermaler. Bel dan dus meteen met de loodgieter.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button