DIYOnderhoud

Reinig je gordijnen met onze tips

Story Highlights
  • Volg altijd het wasetiket op de gordijnen
  • Bij twijfel vraag je altijd eerst advies
  • Was de vitrage met een waszak of in een kussensloop

Gordijnen wil je zo lang mogelijk in de beste conditie houden. Dat vraagt om frequent onderhoud. En dus moet je de gordijnen van tijd tot tijd reinigen. Soms moeten je gordijnen naar de stomerij, soms mag je de gordijnen gewoon zelf wassen. Wij van Woningcourant hebben net al onze gordijnen weer gewassen. We geven je graag wat tips over het reinigen van gordijnen om je zo te behoeden voor de fouten die wij maakten. Het valt ook allemaal niet mee. Thuis moet je alles kunnen, van stoelen stofferen tot gordijnen reinigen.

Sluit krimpen, verkleuren en vervormen uit

Het reinigen van gordijnen luistert nauw. Doe je het niet op de juiste wijze, dan bestaat de kans op krimpen, verkleuren en vervormen. In eerste instantie volg je altijd het wasetiket op de gordijnen. Doe je dat niet, dan vervalt ook het recht op garantie op je gordijnen. Is er geen wasetiket zichtbaar, vraag dan een specialist van de stomerij om advies. Vaak weten zij wel hoe je de gordijnen op de juiste wijze kunt reinigen.

Verwijder de haken en de loodjes

Ga je overgordijnen, inbetweens en vitrage zelf wassen? Prima, maar vergeet dan niet de haken en loodjes uit de gordijnen te halen. Die kunnen tijdens het wassen namelijk voor beschadigingen zorgen. Kun je de haken niet verwijderen? Pak ze dan als het ware in met een washandje. Elastiekje er om heen en er gebeurt niets. Kies je voor een handwas, laat de gordijnen dan ruim weken in een grote teil of badkuip met sop. Beperk het gebruik van zeep en chloor en wring gordijnen nooit uit. Boenen op vlekken is evenmin verstandig. Als je denkt dat de gordijnen schoon zijn, hang ze dan nat uit te drogen.

Vitrage doe je in een waszak of een kussensloop

Als je de gordijnen gewoon in de wasmachine kunt doen, zorg er dan wel voor dat de trommel niet te vol is. Dit kan schuurplekken veroorzaken namelijk. Verder volg je gewoon het wasvoorschrift. Vitrage doe je in de wasmachine bij voorkeur in een waszak of een kussensloop. Voorkom bovendien dat er gecentrifugeerd wordt en opnieuw hang je de gordijnen nat te drogen. Vouwgordijnen? Maak dan eerst foto’s en aantekeningen over de constructie. Haal vervolgens de koordjes weg, net als de baleinen en houtjes. De stof was je gelijk de vitrage. Na afloop wacht de grootste uitdaging; het vouwgordijn weer in elkaar zetten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button