Life Style

Een wandelvakantie door Zwitserland. Wat zijn de mooiste plekjes?

De Alpenlanden zijn voor veel wandelfanaten de ideale bestemming voor hun wandelvakantie. Zwitserland is een wandelland bij uitstek. Niet zo gek natuurlijk want maar liefst 70 procent van het land bestaat uit bergen. Heb jij plannen om te gaan wandelen in Zwitserland maar heb je nog geen keuze gemaakt? Via dit artikel zullen we je van de nodige inspiratie voorzien.

De mooiste wandeltochten in Zwitserland

Een wandelvakantie Zwitserland betekent wandelen door het prachtige berglandschap, mooie groene alpenweiden, en langs imposante gletsjers. Dit alles wordt afgewisseld met uitgestrekte bossen, heldere blauwe meren en pittoreske bergdorpjes. Mooier wordt het echt niet!

Er zijn enorm veel mogelijkheden voor een wandelvakantie Zwitserland. Of je nu beginner bent of al heel veel ervaring hebt. Er zijn wandeltochten voor alle niveaus. Dus ook met je gezin kan je heel goed een wandelvakantie in Zwitserland houden.

Een wandelvakantie door Zwitserland. Wat zijn de mooiste plekjes?

De Kesch Trek

De Kesch Trek is een ideale mogelijkheid voor de beginnende wandelaars om kennis te maken met de prachtige berglandschappen van Zwitserland. Hij is namelijk relatief kort en het aantal hoogtemeters bedraagt ‘slechts’ 2.800 meter. Deze wandeling die 6 dagen duurt, er is ook een 4-daagse variant, leidt je langs de route door de bergen rondom Graubünden. 

Hier vergeet je in een mum van tijd de dagelijkse sleur. Het hoog alpine-gebied tussen de Flüela- en de Albulapas is zeer spectaculair. Je wandelt hier door prachtige berglandschappen met imposante bergtoppen, langs gletsjers en door wilde dalen. Een echte aanrader dus!

Via Alpina 1

De Via Alpina 1 is het Zwitserse deel van de Via Alpina, een netwerk van vijf langeafstandswandelroutes in de alpengebieden van Zwitserland, Frankrijk, Monaco, Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein, Italië en Slovenië. 

Het Zwitserse deel is 390 kilometer lang en onderverdeeld in 20 etappes. Uiteraard kan je er voor kiezen om de volledige route te lopen. Je doorkruist hierbij in ongeveer een maand tijd de Zwitserse Alpen. Het is wel een zware tocht met verschillende uitdagende passen. Je moet dus over ruime ervaring en een zeer goede conditie beschikken. Maar als je een uitdaging zoekt en van avontuur houdt, dan is Via Alpina 1 jouw wandelvakantie.

Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de tocht te doen. De populairste etappe van Via Alpina 1 is de Bärentrek. Een ideale tocht voor een wandelvakantie Zwitserland. De Hintere Gasse, zoals deze langeafstandswandelroute ook wel wordt genoemd, loopt van Meiringen over maar liefst 8 passen naar Gsteig. Het is een enorm gevarieerde route. Je loopt over wandelpaden, bergpaden, door valleien en groene alpenweiden. Het andere moment loop je over de krijt hellingen langs de meest idyllische houten berghutten. Vanaf de diverse bergtoppen heb je een fenomenaal uitzicht over de bergen, dalen en verschillende kraakheldere bergmeren.

De 5-merentocht

Naast meerdaagse tochten zijn er ook enorm veel prachtige dagtochten te maken. De 5-merentocht is een regelrechte klassieker onder de bergtochten. De tocht wordt gekenmerkt door de adembenemende uitzichten over het oostelijk deel van de Zwitserse Alpen en 5 kraakheldere bergmeren. 

De 5-merentocht loopt van de Pizol Hut naar Gaffia. In feite begint de wandelroute in Bad Ragaz. Vandaar ga je met de gondelbaan richting Laufböden. Vervolgens ga je verder met twee stoeltjesliften die je naar de Pizol Hut brengen. 

Tijdens het eerste deel van de tocht kom je langs de Wangsersee. Daarna stijgt de wandelroute en je passeert de meest bijzondere rotsformaties om vervolgens bij de Wildsee aan te komen. Het volgende meer op de route is de prachtige diepblauwe Schottensee. Voorbij dit bergmeer heb je een prachtig weids zicht op het alpengebied dat reikt van de Glarner Alpen tot aan de Churfirsten. Je vervolgt de route in de richting van de Schwarzsee. Via een laatste klim kom je in het mysterieus ogende Geopark om even later aan te komen bij de groene Baschalvasee. Hierna volgt de afdaling naar de Alp Gaffia. 

Voor deze prachtige dagtocht moet je wel een goede conditie hebben. Er zitten flinke stijgingen en dalingen in. De lengte van de route is ongeveer 10 kilometer. Gemiddeld zal je er ongeveer 4 uur over doen.

Gletsjer en spectaculaire vergezichten bij de Bettmer- en Eggishorn

Een andere mooie dagtocht is de wandelroute rond de Bettmer en Eggishorn. Deze tocht van 11 kilometer loopt langs de enorme Aletschgletsjer. Dit is de grootste ijsrivier van Europa. Via diverse bergpaden daal je af in de richting van de rode Chumma. Via een pad dat in de rotsen is uitgehouwen kom je tenslotte in het dal van de Märjelen meren.

Hier vandaan kan je naar de Fiescheralp wandelen of via de voetgangerstunnel richting de gondellift die je weer in het dal brengt. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op het Aletsch Plateau. De volgende dag kan je dan na een goed ontbijt je tocht voortzetten in de richting van Riederalp en Bettmeralp.

Voor deze dagtocht moet je een goede basisconditie hebben. Er zitten flinke stijgingen en dalingen in. De lengte van de route is zo’n 12 kilometer en je bent ongeveer 4 uur onderweg.

Een wandelvakantie door Zwitserland. Wat zijn de mooiste plekjes?

Hoe je er komt

Je kunt Zwitserland op diverse manieren bereiken. Met de auto rijd je er in een dag naar toe. Ook kan je prima met de hogesnelheidstrein. 

Het snelst kom je er met het vliegtuig. Vanuit Nederland vliegen er verschillende maatschappijen richting Zwitserland, waaronder Transavia. Vertrekken is mogelijk vanaf verschillende Nederlandse luchthavens. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 1,5 uur vliegen. Hou wel goed rekening met de drukte op de luchthavens. In geval van vertraging Transavia vluchten heb je overigens in diverse gevallen recht op vergoeding.

De beste reistijd

De beste tijd voor een wandelvakantie Zwitserland is van juni en oktober. Dan zijn de weersomstandigheden het best. In het voor- en najaar zijn routes vaak gesloten en onbegaanbaar door de sneeuw. Denk er wel altijd aan dat, zeker hoog in de bergen, de weersomstandigheden in één keer kunnen omdraaien. Blijft dit dan ook altijd goed in de gaten houden. Bereid je ook altijd goed voor en blijf naar je eigen lichaam luisteren. Overhaast je ook niet. Op deze manier hou je het veilig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button