Onderhoud

5 tips tegen ongezonde lucht in huis

Met deze 5 tips is de lucht in jouw huis straks weer gezond

Heb je thuis regelmatig last van benauwdheid, dufheid of een droge keel, neus of ogen? Grote kans dat de lucht in je huis vervuild is! In deze korte blog help ik je met 5 makkelijke tips om de lucht in jouw huis weer gezond te maken!

Ventileren

De eerste en makkelijkste tip die je direct kan proberen is het openzetten van één of meerdere ramen in huis. Dit zorgt ervoor dat er een gezonde luchtstroom van frisse lucht ontstaat. Woon je in een drukke wijk of langs een grote weg? Zet dan de ramen open die niet aan de kant van de weg zijn, zo voorkom je dat vuile uitlaatgassen je woning binnensluipen!

5 tips tegen ongezonde lucht in huis

Verwijder schimmel

Door je ramen open te zetten zorg je ervoor dat de ongezonde lucht je huis uit gaat, maar eigenlijk wil je het bij de kern aanpakken. Er zijn meerdere dingen die de vieze lucht in jouw huis kunnen veroorzaken, één daarvan zijn schimmels. Schimmels kunnen overal in je huis zitten: op de muren, in het plafond of in de vloer. Deze kleine paddenstoeltjes zijn een bron van ongezonde lucht in huis. Schimmel komt mogelijk door een vochtige kruipruimte, maar dit kan je makkelijk oplossen, namelijk: zelf kruipruimte isoleren!

5 tips tegen ongezonde lucht in huis

Schoon is niet altijd schoon

Waarschijnlijk maak jij je huis regelmatig schoon, de wc, douche en vloer, allemaal met schoonmaakmiddel. Natuurlijk is dit een goed idee en erg hygiënisch, maar in veel schoonmaakmiddelen zitten zeer hardnekkige stoffen. Deze hardnekkige stoffen taste je ogen, longen en neus aan, waardoor je last krijgt van de klachten die ik eerder beschreef. Liever je wc schoonmaken met gezonder schoonmaakmiddel? Maak zelf je schoonmaakmiddel, het is super makkelijk!

5 tips tegen ongezonde lucht in huis

Kamerplanten

Je ramen staan open, je kruipruimte is gevuld met isolatiechips en je hebt je eigen schoonmaakmiddel gemaakt, heel goed! Wil je heel makkelijk iets extra’s doen voor een schonere lucht in huis? Kies voor planten! Kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking, waardoor ze niet alleen je huis opfleuren, maar ook gezonder maken! Het maakt niet uit welke plant je kiest, als je hem maar mooi vindt!

5 tips tegen ongezonde lucht in huis

Kaarsen

In de avond een aantal kaarsen aansteken vind ik altijd erg gezellig, maar ik heb nooit geweten dat dit een bron kan zijn van giftige stoffen. Wanneer je een kaars aan hebt in je huis, komen er meerdere stoffen vrij die slecht voor je gezondheid zijn. Denk bijvoorbeeld aan fijnstof, benzeen, formaldehyde en koolmonoxide. Nu denk je vast ‘maar zoveel schadelijke stoffen kunnen toch niet uit een kaars komen’, en dat klopt. Alleen wanneer je elke avond een aantal kaarsen brandt, en vervolgens je huis niet ventileert (tip 1!), kunnen er aardig wat schadelijke stoffen opbouwen!

5 tips tegen ongezonde lucht in huis

Soms merk je niet dat de lucht in je huis schadelijk of ongezond is. Wil je er graag achter komen? Gebruik dan een fijnstofmeter! Dit apparaatje meet op elk moment hoeveel fijnstof er in je huis rondzweeft! Wil je nog meer weten over de luchtkwaliteit in je huis? Lees hier een uitgebreide uitleg!

Gerelateerde artikelen

Back to top button