Tuin

Hoe bouw je zelf een houten tuinhuisje?

Er zijn in Nederland steeds meer doe-het-zelvers. Dit heeft ermee te maken dat het kopen van bijvoorbeeld een tuinhuisje erg duur kan zijn. Daarnaast is het inhuren van werklui ook een zeer hoge kostenpost. Een tuinhuisje zelf maken kan erg gemakkelijk zijn, mits je de goede stappen onderneemt. Als je bijvoorbeeld nog nooit een project gerealiseerd hebt, is het niet slim om het direct helemaal zelf te doen. Zo kun je bijvoorbeeld al snel vergeten dat je het hout moet voorzien van een laag Nanocoat. In dit blog bericht willen we je hier daarom graag bij helpen. Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet hoe je zelf een houten tuinhuisje kunt maken.

Een eerste idee

Altijd als je een project wilt gaan starten, begin je met een idee. Dit kan al zo simpel zijn als het willen plaatsen van een tuinhuisje. Nadat je het idee hebt gekregen, is het belangrijk dat je niet direct begint. Je moet namelijk eerst goed weten wat je precies wilt gaan doen. Hiervoor kun je een plan opstellen. Benoem hierin bijvoorbeeld wat de afmetingen van het tuinhuisje moeten zijn en waar je hem neer wilt zetten. Vervolgens kun je kijken of wat je idee is ook daadwerkelijk in de tuin en binnen je eigen budget past. Als alles goed is, kun je verdere stappen ondernemen om het tuinhuisje te gaan realiseren.

Volg altijd een bouwtekening

Nadat je een plan hebt uitgedacht, is het verstandig om te kijken naar een bouwtekening. Deze zorgt er namelijk voor dat je het hele huisje op een goede manier kunt realiseren. In de bouwtekening staat altijd aangegeven welke materialen je nodig hebt voor het realiseren van het tuinhuisje. Dit is altijd afhankelijk van het ontwerpt dat je hebt gekozen. Als je online gaat zoeken, zijn er enorm veel verschillende ontwerpen voor een tuinhuisje die je kunt kiezen. Vervolgens kun je een start maken met de bouwtekening. Let er wel op dat je alle materialen, zoals de rubio monocoat woodcream, direct in huis haalt. Dit zorgt ervoor dat je de hele bouw direct kunt gaan voltooien.

Ben jij van plan een tuinhuisje zelf in elkaar te gaan zetten? Check dan eerst Wovar.nl. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een tuinhuisje zelf in elkaar te zetten.

Een start maken aan de bouw

Nadat je alle materialen in huis hebt gehaald, kun je direct beginnen met het bouwen van het tuinhuisje. Zorg er altijd voor dat de ondergrond van het tuinhuisje in een goede staat is. Het is bijvoorbeeld van belang dat je houten palen diep in de grond bevestigd. Hier kun je eventueel ook nog beton overheen storten, zodat het huisje zeker niet kan verschuiven. Vervolgens kun je verder bouwen aan de fundering. Zorg er altijd voor dat de onderlaag van het tuinhuisje zo stevig mogelijk is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het tuinhuisje gaat verschuiven.

Het tuinhuisje compleet maken

Als je de fundering hebt gemaakt, ga je verder in de hoogte. Het is afhankelijk van het type tuinhuis hoe je dit aan moet pakken. Als je bijvoorbeeld een blokhut maakt, ga je grote houten palen horizontaal op elkaar bevestigen. Bij andere tuinhuisjes bouw je eerst een geraamte en deze bouw je vervolgens dicht met horizontale planken. In beide gevallen is het uitermate belangrijk dat het hout op een goede manier bewerkt wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je het hout met een goede nanocoat behandeld. Dit zorgt ervoor dat houtrot geen kans krijgt om het hout te beschadigen en is de levensduur van het tuinhuisje veel langer!

Gerelateerde artikelen

Back to top button