Tuin

Een zwembad opzetten? Wij helpen je met deze tips!

De zomer nadert langzamerhand en wellicht kriebelt het bij jou ook al om een zwembad te kopen voor tijdens de zomer. Niet alleen je kinderen kunnen er heerlijk in spelen, maar ook jijzelf kan hier heerlijk de verkoeling opzoeken. Een zwembad opzetten doe je echter niet even snel en daarom geven wij je een aantal tips voor het opzetten. Veel zwemplezier!

1. Een vlakke ondergrond

Hoewel dit logisch klinkt is het een stap die vaak overgeslagen wordt. Een vlakke ondergrond is heel belangrijk voor de levensduur van het zwembad. Een opzet zwembad is niet goedkoop en het zou dan ook heel erg zonde zijn als het zwembad al gauw lekt, doordat er iets in de bodem van het zwembad prikt of steekt. Een hulpmiddel hierbij is een speciale ondervloer. Dit zijn vaak losse zwembadtegels die het bad de juiste ondergrond bieden die het nodig heeft. Ook is het belangrijk dat het bad waterpas staat. Het water zakt altijd naar het laagste punt. Wanneer het bad schuin staat, zal dit voor scheuren gaan zorgen. Hartstikke zonde natuurlijk; een nieuw zwembad kopen en erachter komen dat hij al snel stuk is. 

2. De plaatsing van het zwembad

De juiste plaats van het zwembad in de tuin is heel belangrijk. Zodra het bad staat en zelfs gevuld is, is het heel moeilijk om het zwembad nog te verplaatsen. Dit moet dus in één keer goed zijn. Je moet rekening houden met een aantal factoren als het gaat om de plaatsing van het bad. Zo moet je nagaan waar je de meeste zonuren hebt op een dag. De zon zal het water verwarmen, waardoor het aangenamer is om er in te zwemmen of te spelen. Hierdoor is een warmtepomp misschien niet eens meer nodig. Ook is het belangrijk rekening te houden met bomen en platen. Chloorwater is giftig voor de planten, maar als het bad te dichtbij staat, kan het water sneller vervuild raken met bladeren en takken. Ook verhoogd dit de kan op lekkages en beschadigingen. Tenslotte is het goed om de vrije ruimte in acht te nemen. Ga uit van ongeveer één meter vrije ruimte rondom het zwembad, zo kunnen mensen makkelijk in- en uitstappen en kan het bad een beetje uitzetten zodra er mensen inzitten. 

3. Koop de juiste accessoires

Schoonmaken, afdekken en de waterkwaliteit op peil houden zijn zaken die ook komen kijken bij het opzetten van een zwembad. Zorg dus voor de juiste accessoires, zoals een filterpomp, een schepnetje, een afdekzeil en chloortabletjes. Vooral de filterpomp en chloortabletjes zijn hierbij belangrijk, omdat deze het water schoon en veilig houden. Een afdekzeil beschermt het water wanneer het zwembad niet gebruikt wordt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button