Tuin

Eenvoudig moestuinieren in elke achtertuin

Story Highlights
  • Je kunt overal een moestuin realiseren
  • Creëer een moestuin op je balkon
  • De grond die je gebruikt is erg belangrijk

Mensen denken wel eens dat een moestuin alleen een mogelijkheid is als je beschikt over een royale tuin. Dat hoeft echter in het geheel niet aan de orde te zijn, want ook met slechts een klein beetje ruimte of met een balkon kun je prima moestuinieren. Met behulp van allerlei uitstekende hulpmiddelen wordt moestuinieren overal mogelijk.

Twee keer zoveel ruimte als de grootte van de bak

Het weken van groenten en kruiden kan in elke tuin. Hoe? Door gewoon te werken met bakken bijvoorbeeld, bakken in de vorm van een moestuinbak, moestuintafel of een kweektafel. Met deze bakken kun je ook een moestuin op je balkon realiseren.  Besluit je dit te doen, bepaal dan voor jezelf hoe groot de moestuinbakken moeten zijn. Dat is weer afhankelijk van de hoeveel je precies wilt kweken en uiteraard hoeveel ruimte er op het balkon is. Ga je op je balkon werken met een kweektafel of een moestuinbak, dan moet je er wel omheen kunnen lopen. Je hebt dus gemiddeld dus twee keer zoveel ruimte nodig als de grootte van de bak op je balkon.

De afwatering is uitermate belangrijk voor de moestuinbakken

Door de hoogte in te gaan, kun je nog meer met de moestuinbakken doen. Je plaatst ze dan boven elkaar en op die manier kun je dus meer groenten kweken. Idealiter gebruik je een moestuinbak van verzinkt staal. Dan weet je dat de constructie sterk genoeg is voor het dragen van de zware grond in de bak. Omdat de stalen bakken in losse onderdelen geleverd worden, kun  je zorgen voor een perfecte afwatering van overtollig vocht. Een stalen uitvoering is ook nog eens corrosiebestendig. De afwatering is overigens erg belangrijk. De moestuinbak moet steeds op eenvoudige wijze afkunnen van overtollig regenwater.

Kies voor grond die bijdraagt aan een perfecte waterhuishouding

Dan de grond in de bak. Erg belangrijk, want de grond bepaalt voor een groot deel het succes van je kweekavontuur. Het is in alle gevallenerg verstandig voor een voedingsrijke soort grond te kiezen. Bovendien is het verstandig om te kiezen voor een grondsoort waarmee je gemakkelijk kunt werken, . Vaak wordt geadviseerd om grond voorzien van perliet of vermiculiet te kiezen. Dergelijke grond staat borg voor een perfecte waterhuishouding. En zo wordt maar weer eens bewezen dat een grote tuin geen voorwaarde is om toch een moestuin op te kunnen richten. Dit kan in vrijwel alle gevallen, mits je maar de juiste producten gebruikt. En die producten zijn er gelukkig volop.

Gerelateerde artikelen

Back to top button