DIY

DIY: Je eigen boekenkast maken

Story Highlights
  • Kies je voor hout of betontriplex?
  • Zorg voor goed materiaal
  • Werk volgens een bouwtekening

Heb je veel boeken die nu staan te vergelen op zolder en zou je die graag een meer prominente plaats geven? Dat kan door zelf een boekenkast te maken. Moeilijk hoeft dat, net als het zelf maken van een houten loungeset, niet te zijn, een goede voorbereiding vraagt het wel.

Heel belangrijk is een goede voorbereiding voor je echt aan de slag gaat

Die voorbereiding start al door goed te bedenken wat je nou precies wilt. Heb je geen idee? Check dan meubelwinkels maar zeker ook bijvoorbeeld Pinterest, de verschillende online woonblogs en Instagram. Je krijgt zo een heel breed beeld van alle mogelijke kasten die er zijn. Heb je in beeld wat er is en heb je een beeld in je hoofd hoe jouw boekenkast er uit moet gaan zien? Ga dan aan de slag met een bouwtekening. Benoem de juiste maten in de tekening en zorg dat de verhoudingen in de tekening kloppen.

Kies je voor hout of voor betontriplex?

Een belangrijk keuze die je maakt is die voor het materiaal. Heb je veel boeken, kies dan een sterke houtsoort. Een materiaal dat in opkomst is, is wel betontriplex. Ook dit is een sterk materiaal dat zich uitstekend leent voor het maken van een boekenkast. Behalve het materiaal moet je zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt. Wat dacht je van bijvoorbeeld een waterpas? Je wilt immers wel steeds recht werk afleveren. Ook een boor, zaag, schroeven, spijkers en schuurpapier zijn onmisbare spullen die je gebruikt als je een boekenkast gaat maken. Heb je materiaal in huis en weet je aan de hand van de bouwtekening precies hoe je te werk moet gaan? Dan kun je aan de slag.

Precies voldoet aan al jouw wensen en eisen

Belangrijk vanwege ook de zichtpositie die de boekenkast krijgt, is een goede afwerking essentieel. Je schuurt de kast die je gemaakt hebt en gaat vervolgens aan de slag met de geschikte verf of lak. Je kunt er eveneens voor kiezen de kast van een speciale olie te voorzien. Het resultaat is een boekenkast die precies voldoet aan jouw wensen en eisen en die een ereplaats verdient in je woonkamer. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een kant- en klare bouwtekening die je online downloadt. Bij de tekening staat precies welke materialen je nodig hebt voor het maken van de kast. Ook dat is een methode die je in staat stelt om precies die kast te maken die jij zo graag in je woonkamer wenst. Daarmee geniet je echt optimaal van jouw huis.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button